Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
29 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Integriteitsorgaan LOWI moet meer macht krijgen’

Het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit LOWI moet meer bevoegdheden krijgen, zoals inzage in de computers van beschuldigde wetenschappers en een bindend advies aan universiteiten. Dat zegt Kees Schuyt, die vorige week afscheid nam als voorzitter van het LOWI, in een interview in de Volkskrant van vandaag.

Paniekvoetbal

Schuyt vindt ook de regels van de integriteitscode te vaag. Universiteitenkoepel VSNU paste onlangs de gedragscode voor wetenschappers aan naar aanleiding van de affaire rond ruimtelijke econoom Peter Nijkamp, die wordt beschuldigd van zelfplagiaat. ‘Paniekvoetbal’, noemt Schuyt dat. Want het is een ad hoc reactie en nog steeds is niet duidelijk wanneer er precies sprake is van schending van de integriteit.

Kourtit

Schuyt mengde zich eerder dit jaar in de discussie over Nijkamps promovenda Karima Kourtit, over wier proefschrift anonieme klachten waren ingediend. ‘Een heksenproces’, noemde Schuyt het. Hij uitte pittige kritiek op de manier waarop de VU de zaak afhandelde, maar bood daarvoor later zijn excuses aan.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.