Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Ik snap er geen woord van

“Dat wij elkaar begrijpen is eigenlijk totaal niet logisch”, vertelt Piek Vossen, hoogleraar computers en taal. Daarover gaat het in zijn publiekslezing In zeven stappen naar totaal onbegrip komende vrijdag in Pakhuis De Zwijger.

De band speelt buiten

Hij zal zijn publiek laten zien dat de woordcombinaties die wij feilloos begrijpen, in feite duizenden betekenissen hebben. Deze zin bijvoorbeeld: de band speelt buiten op het veld. Mensen hebben totaal geen moeite met zo’n zin, maar een computer des te meer.

Hoeveel mogelijke betekenissen er zijn bij deze zin? U mag een gokje doen, vrijdag bij de lezing. Daar zal Vossen zijn best doen uw taalgevoel nog even flink in de war te schoppen.

Wetenschap voor het publiek

Public Science is een lezingenserie over wetenschap voor een breed publiek, georganiseerd door de VU, in samenwerking met Advalvas, Pakhuis De Zwijger en wetenschapsblad Quest. Dit jaar staan er nog drie lezingen op het programma.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.