Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Hoogleraren: sluit alle kolencentrales

Nederland moet alle kolencentrales sluiten om de uitstoot van CO2 te verminderen. Dat schrijven 64 hoogleraren in een open brief in dagblad Trouw. 

De hoogleraren schrijven hun brief in aanloop naar de klimaattop: over een week gaan de landen van de Verenigde Naties in Parijs praten over het klimaat. Ondanks de recente aanslagen gaat die bijeenkomst door. 

Nederland doet te weinig om de opwarming van de aarde te bestrijden, menen de hoogleraren. Het sluiten van de kolencentrales zou een goede stap zijn die bovendien in een mondiale trend past. “Het einde van het kolentijdperk is onvermijdelijk en het sluiten van alle kolencentrales markeert dat.”

Vroegtijdige sterfgevallen

De centrales zouden zelfs morgen al dicht kunnen, stellen de hoogleraren. Dat zou veel milieuvervuiling schelen. De kolencentrales schaden de gezondheid door onder meer fijnstof uit te stoten. Luchtverontreiniging zou in Europa verantwoordelijk zijn voor vierhonderdduizend vroegtijdige sterfgevallen per jaar. 

De overgang naar duurzamer energie is goed te betalen, menen de onderzoekers. Per gezin zou de energierekening met ongeveer een tientje stijgen. Ze roepen het kabinet en de Tweede Kamer op om alle kolencentrales in Nederland te sluiten voor 2020.

Code oranje

Sommige ondertekenaars zijn gespecialiseerd in milieukunde, windenergie of duurzame ontwikkeling, maar ook economen en een vrijetijdswetenschapper hebben hun handtekening gezet. 

De hoofddirecteur van het KNMI stelde dit weekend dat het ‘een soort code oranje’ is voor het klimaat. Op de website van het weerinstituut staat een lijst met vragen en antwoorden over de opwarming van de aarde.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.