Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
30 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Hoogleraar VUmc schuldig aan belangenverstrengeling

Emeritus hoogleraar Chris Meijer van VUmc heeft zich schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling. Dat meldt VUmc zelf in een persbericht nadat het Innovation Exchange Office (IXA) om een onderzoek had gevraagd.  

Uit het onderzoek blijkt dat de klinisch patholoog een zakelijk belang had in Diassay BV, dat testen maakt die HPV opsporen, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. De testen van dit bedrijf werden gebruikt voor een landelijke studie naar HPV-screening onder leiding van Meijer zelf. Dat is ‘ongeoorloofde nevenactiviteit’, concludeerde IXA.

Afstand doen

VUmc wil dat Meijer afstand doet van zijn deelname in het bedrijf. Inmiddels wordt in de studie een andere leverancier dan Diassay gebruikt.

De onafhankelijke Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Stichting VU-VUmc doet ook nog onderzoek naar Chris Meijer. Ze controleren of hij in zijn wetenschappelijke publicaties de belangentegenstellingen wel juist en volledig heeft gemeld. De conclusies van dat onderzoek worden waarschijnlijk eind 2015 beschikbaar.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.