Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Openluchtcollege op de VU

Hoogleraar: protest #WOinActie is te makkelijk

Terwijl docenten in heel Nederland tegen de bezuinigingen protesteren met openluchtcolleges, zorgt een kritisch opinieartikel voor verhitte discussies: moet de academie niet eerst naar zichzelf kijken voordat ze meer geld vraagt?  

Trots opende collegevoorzitter Geert ten Dam van de Universiteit van Amsterdam gisteren de actieweek bij haar instelling. Op haar jasje draagt ze het inmiddels bekende vierkantje van rode stof, het symbool voor het protest tegen de bezuinigingen op het wetenschappelijk onderwijs.

Openluchtcollege

Op elf universiteiten wordt actiegevoerd. Docenten geven er college in de open lucht en dus zaten de UvA-studenten gisteren met hun laptop op schoot op houten bankjes in de herfstzon, naast spandoeken met leuzen als Stop budget cuts now, save education.

Maar niet alle wetenschappers steunen de actie. Afgelopen weekend gooide socioloog Willem Schinkel de knuppel in het hoenderhok met een opinieartikel in weekblad De Groene Amsterdammer. Onder de kop “Waarom ik niet actievoer voor de universiteit” stelt de wetenschapper van de Erasmus Universiteit Rotterdam dat het probleem niet het budget is, maar de universiteit zelf.

Toga opknippen

Bureaucratische rompslomp en hoge werkdruk zijn volgens hem een direct gevolg van de manier waarop macht en middelen binnen de universiteit verdeeld zijn. De academische gemeenschap heeft dat dus aan zichzelf te danken: “Wij hebben een fallische fascinatie met academische hiërarchie die zich niet door zo’n rood schaamlapje laat verbergen”, schrijft Schinkel. “Hoe durven jullie simpelweg geld te vragen, alsof er verder niets mis is met de institutie waarvoor jullie geld vragen?” En: “Jullie knippen vilten vierkantjes uit die je aan je toga hangt, maar het probleem is de toga, en waar die voor staat. Als we die collectief gaan opknippen, doe ik mee.”

Oud nieuws

Het leidde onmiddellijk tot felle reacties op Twitter. “The problem with Schinkel is that he presents himself as the first to voice this kind of critique while all of the points he makes have actually been raised by various people within @WOinactie. Bit of a d*ck move of him”, schrijft Tashina Blom van de UvA.

Ook WOinActie-initiatiefnemer Rens Bod vindt Schinkels kritiek oud nieuws. “Als hij ooit bij een vergadering van WOinActie was geweest, dan had hij geweten dat wij het hartgrondig met zijn kritiek eens zijn,” zegt Bod. “We verzetten ons tegen de bezuinigingen, maar de punten die Schinkel noemt, daar verzetten wij ons net zo hard tegen. Hij is van harte welkom om mee te doen.”

Zelf schuldig

In zijn artikel had Schinkel dat weerwoord al voorzien. “Misschien zeggen jullie: ‘Wij zijn ook voor een andere universiteit, wij zijn ook tegen competitie!’ Maar dan vraag ik me simpelweg af waarom jullie geld vragen voor deze universiteit. En ik vraag me af waarom we die competitie zelf zo georganiseerd hebben, en welk nut het heeft om naar de overheid te kijken. Er is namelijk geen minister geweest die gevraagd heeft om cv’s met ellenlange lijsten met Engelstalige artikelen, of om oneindige toenames van internationale studenten.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.