Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Het wordt druk op de VU volgend jaar

Als de voortekenen niet bedriegen, kunnen hogescholen en universiteiten in september veel eerstejaars verwelkomen: er hebben zich meer studenten aangemeld dan vorig jaar.

De universiteiten hebben op dit moment zo’n tien procent meer aanmeldingen voor hun bacheloropleidingen dan een jaar geleden. Bij de hogescholen staat de teller bijna vier procent in de plus. Op de Vrije Universiteit liggen de aanmeldingen voor de bachelor ruim dertig procent hoger dan vorig jaar en die van de masteropleidingen zeventien procent.

Afhakers

Maar aanmeldingen zijn niet hetzelfde als inschrijvingen. Studenten moeten nog collegegeld betalen en hun inschrijving afronden. Soms komen ze helemaal niet opdagen. Grofweg een op de drie haakt alsnog af.

Van de 153 duizend hbo-aanmeldingen bleven er vorig jaar uiteindelijk 107 duizend eerstejaars over die daadwerkelijk aan het studiejaar begonnen. Aan de universiteiten gingen er 53 duizend van start, terwijl er 81 duizend aanmeldingen waren.

Groeien

Toch valt uit de aanmeldingscijfers wel een trend te destilleren. Het hbo telt al wekenlang ruim drie procent meer aanmeldingen in vergelijking met vorig jaar. Het moet vreemd lopen, wil het hbo straks toch niet groeien.

In het wetenschappelijk onderwijs leek de toename aanvankelijk veel groter: zo’n zestien procent. Rond de deadline van 1 mei was het dertien procent en nu komen de universiteiten op zo’n elf procent uit. Wat er ook van overblijft, er valt in elk geval een flinke groei te verwachten.

Buitenlanders

Dat zou door de internationale studenten kunnen komen: het aantal bachelorstudenten van buiten Nederland neemt al enige tijd toe, van zo’n vijfduizend eerstejaars in 2011 naar meer dan tienduizend in 2017. Met name de laatste drie jaar gaat het hard. Maar informatie over de herkomst van de nieuwe eerstejaars komt later pas beschikbaar.

Een van de studies die het druk krijgt, is vermoedelijk kunstmatige intelligentie, meldde de NOS maandag. Twee van de opleidingen hebben al een studentenstop en ook de andere opleidingen overwegen voor studiejaar 2019/’20 de instroom te beperken.

Verdringen

Pas op dat internationale studenten bij opleidingen met een numerus fixus geen Nederlandse studenten gaan verdringen, waarschuwt het Interstedelijk Studenten Overleg in een reactie. Het ISO oppert dat de opleidingen een Engelse en een Nederlandse track kunnen aanbieden, “waarbij geselecteerd wordt op de Engelse track”.

Dat is een van de ideeën die universiteiten en hogescholen zelf hebben aangedragen in hun internationaliseringsagenda. Ook minister Van Engelshoven ziet daar wel iets in, schreef ze vorige maand.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.