Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Het schiet op met de buitenlandse studenten

Nog nooit waren er zoveel internationale studenten in Nederland en nooit eerder kwamen ze uit zoveel verschillende landen. Vooral bij de universiteiten is de groei enorm.

Dit studiejaar zijn er in Nederland ruim 112 duizend internationale studenten met 164 verschillende nationaliteiten, meldt internationaliseringsorganisatie Nuffic. Ruim dertigduizend volgen een paar vakken of lopen stage, maar 81 duizend zijn hier voor een volledige opleiding naartoe gekomen.

Onstuimige groei

Meer dan de helft van hen (48 duizend) studeert aan een universiteit. Dus achttien procent van alle studenten in het wetenschappelijk onderwijs komt uit het buitenland. Tien jaar geleden was dat nog maar acht procent. Met name in de masteropleidingen is de groei onstuimig.

Bij de hogescholen is er al een paar jaar sprake van stagnatie. Het aantal internationale hbo-studenten schommelt rond de 33 duizend. Tien jaar geleden kwam 6,6 procent van alle hbo-studenten uit het buitenland, nu is dat 7,5 procent.

Nederlanders in minderheid

Steeds meer internationale studenten komen van buiten Europa, merkt Nuffic op, vooral uit landen als India, Indonesië en Zuid-Korea. Maar Duitsers vormen nog altijd de grootste groep (ruim 22 duizend studenten), gevolgd door China (4,3 duizend studenten). Verrassend genoeg komen er intussen meer Italianen dan Belgen hierheen.

De Universiteit Maastricht is al jaren de meest internationale universiteit van Nederland, waar meer dan de helft van alle studenten uit het buitenland komt. Dat percentage zal de komende jaren alleen maar toenemen, want onder de eerstejaars is nog maar 35,5 procent Nederlands.

VU nog niet zo internationaal

De universiteiten van Groningen en Rotterdam tellen meer dan vijfduizend internationale studenten. Fontys Hogescholen heeft er 4,8 duizend – net iets meer dan de TU Delft en de Universiteit van Amsterdam.

Aan de Vrije Universiteit zijn het er een stuk minder: ruim 2,1 duizend. Dat is nog geen 10 procent van het totaal aantal studenten. 1.415 van hen doen een master, 774 een bachelor.

Internationale studenten VU
Aantal internationale studenten aan de VU van 2006-2016, bron: Nuffic.

University colleges

De meest internationale studies zijn de university colleges van de universiteiten (38,7 procent) en de kunstvakopleidingen in het hbo (31,8 procent).

Voor de Nederlandse schatkist is de toenemende internationalisering van het hoger onderwijs alleen maar gunstig, meldde het Nuffic al in november. Ongeveer een kwart van de internationale studenten blijft zijn leven lang in Nederland wonen en werken. Dat levert onze kenniseconomie een brain gain van ruim anderhalf miljard euro op.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.