Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Hartinfarct? Alcoholist? De tandarts ziet het allemaal

De taak van de tandarts is door de vergrijzing en de betere mondzorg de afgelopen vijftien jaar verschoven van boren naar het bespreken van medische zaken met patiënten.

Vaak kun je gezondheidsproblemen zelfs al in de mond zien voordat mensen andere medische klachten krijgen. “Daarom trainen we studenten binnen het nieuwe curriculum op het herkennen van medische problemen”, vertelt hoogleraar orale geneeskunde Fred Rozema. “Je kunt je als tandarts onderscheiden door dit soort dingen te weten. Dan heb je veel eerder het niet-pluisgevoel.”

Nieuwe generatie

Traditioneel zijn tandartsen vooral opgeleid in de technische kant van het vak, maar in de nieuwe generatie tandartsen bij Acta wordt getraind om ook medisch-sociale problemen als verslavingen met patiënten te bespreken. 

Lees het hele artikel in de nieuwe Advalvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.