Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Hackers leggen wetenschapsfinancier NWO plat

Hackers hebben toegang gekregen tot de servers van wetenschapsfinancier NWO. Ook de regieorganen SIA en NRO zijn getroffen. Het netwerk ligt plat en het is nog niet bekend hoelang de storing gaat duren.

Geen van de applicaties op het netwerk van NWO is momenteel te gebruiken, schrijft NWO op haar website, die zo’n beetje als enige onaangetast lijkt door de hack. Alle mailadressen van NWO liggen eruit, net als die van de regieorganen SIA en NRO.

Lichtpunt is dat de applicatie ISAAC, die gebruikt wordt om subsidieaanvragen af te handelen, op een externe server draait en niet geïnfecteerd lijkt te zijn. Uit veiligheidsoverwegingen heeft NWO deze server voorlopig afgesloten voor iedere gebruiker.

Subsidieproces opgeschorst

Veel werkzaamheden zijn verstoord. Sommige deadlines voor aanvraagrondes worden opgeschoven. Bij andere rondes is de deadline al gepasseerd, maar kan het beoordelen voorlopig niet doorgaan.

NWO zal de komende weken bekijken hoe en wanneer het subsidieproces weer kan worden opgestart. De organisatie zet naar eigen zeggen alles op alles om de storing te verhelpen en wil verder geen mededelingen doen over de manier waarop de hack tot stand is gekomen en over de verdere afwikkeling van de kwestie.

Het is niet bekend wat de hackers van NWO willen. De kwestie doet denken aan de Universiteit Maastricht, waar hackers een jaar geleden de servers gijzelden. Destijds is losgeld betaald om weer toegang te krijgen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.