Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
30 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Grote meerderheid docenten spreekt goed Engels

Met Engels is het net als met voetbal: anderen doen het altijd fout. Maar aan de VU valt het reuze mee met het Engels van docenten, zo blijkt uit cijfers van Taalcentrum VU.

Spontane situaties

Van de 540 docenten die zich de afgelopen jaren bij Taalcentrum VU hebben laten toetsen, haalde 84% het vereiste niveau. Dat betekent dat ze zich vloeiend en genuanceerd in het Engels kunnen uitdrukken, ook als ze moeten inspelen op spontane situaties.

Geklaag

Het geklaag van studenten over het steenkolenengels van hun docenten is dus, uitzonderingen daargelaten, niet terecht. “Maar met Engels is het net als met voetbal”, zegt Rob Doeve, directeur van het Taalcentrum VU, “iedereen heeft er een mening over.”

De afgelopen jaren heeft het Taalcentrum VU een deel van de docenten getest, die ook daadwerkelijk in het Engels college geven. Het streven is dat alle docenten de test gaan doen, dat zijn er ongeveer 2500, maar niet elke docent geeft college in het Engels. Het is aan de faculteiten om te beslissen hoe streng ze deze afspraak zullen handhaven en wat de gevolgen zijn voor docenten  wier Engels niet goed genoeg is.

Volgende week in Ad Valvas Slecht Engels spreken de anderen, een achtergrondverhaal over het Engels van docenten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.