Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

In de file bij de hoofdingang

Groei aanmeldingen op de VU flink hoger dan landelijk

Het aantal aanmeldingen van nieuwe studenten is op de VU fors hoger dan vorig jaar. Hoeveel studenten er daadwerkelijk komen, blijft gissen, maar de universiteit maakt zich op voor drukte.

In het hele land liggen de vooraanmeldingen hoger, maar op de VU lijkt het nog wat harder te gaan dan elders. Waar landelijk het aantal aanmeldingen ongeveer tien procent hoger ligt dan vorig jaar, zijn er op de VU ongeveer 35 procent meer bacheloraanmeldingen en 15 procent meer masteraanmeldingen vergeleken met deze week vorig jaar.

En dat is zeker niet alleen bij de opleidingen kunstmatige intelligentie en economie, die in de media als groeiers genoemd worden. De toename in aanmeldingen lijkt voor een groot deel te zitten in nieuwe Engelstalige opleidingen en opleidingstracks.

Verdriedubbeling

Vooral bij de bachelors groeien de opleidingen die vanaf komend studiejaar Engelstalige tracks aanbieden: geschiedenis, filosofie, econometrie en economie & bedrijfseconomie. Verder schafte international business administration de numerus fixus af, wat leidt tot maar liefst een verdriedubbeling van het aantal aanmeldingen.

Toch zijn het niet alleen buitenlandse studenten, want ook de Nederlandstalige bachelors rechtsgeleerdheid en notarieel recht groeien enorm: het aantal aanmeldingen is het dubbele van dat in deze week vorig jaar.

Bij de masters volgt de VU de landelijke trend en zijn het de economische en informatica-opleidingen die het meest stijgen. En ook voor de bachelor computer science ligt het aantal aanmeldingen met een groei van 42 procent ruim boven dat van vorig jaar.

Enorm onzeker

De VU gaat er volgens Sharon Lo-Fo-Wong, hoofd van de studentenadministratie, van uit dat het aantal nieuwe studenten dat zich ook daadwerkelijk inschrijft voor een bachelor of master zal stijgen met ongeveer 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Maar, mailt ze, ‘dit is een voorzichtige schatting door het hogere aantal buitenlandse studenten dat zich heeft aangemeld.’

“Het is altijd enorm onzeker hoeveel buitenlandse studenten er daadwerkelijk gaan komen”, licht Frans Snijders, directeur van het International Office, toe. “Nog veel meer dan bij Nederlandse studenten. Het enige wat we kunnen zeggen is dat de mensen die tegelijk een kamer hebben laten reserveren, waarschijnlijk gaan komen. Maar ook dat blijft onzeker en het is maar een relatief klein aantal van alle aanmeldingen.”

Actie

Ondertussen ondernemen de opleidingen waar het aantal aanmeldingen veel hoger ligt dan vorig jaar wel actie. Een faculteit die zich moet opmaken voor misschien wel zoveel nieuwe studenten dat ze bijna de helft vormen van het totaal aantal studenten, is de School of Business and Economics. “Volgens de laatste cijfers zijn er 1500 meer aanmeldingen dan vorig jaar, op een totaal studentenaantal van ongeveer 4000”, zegt decaan Arjen van Witteloostuijn. “Als dit gebeurt, halen we in razend tempo de andere economische en bedrijfskundige opleidingen in Nederland in.”

Meer docenten

Hij benadrukt dat alle programma’s groeien, niet alleen de Engelstalige. En ze hebben maatregelen genomen. “Het gaat vooral om menskracht. Als het nodig is, draaien we het ritme van het hoorcollege in het begin van de week en het werkcollege aan het eind gewoon om. Dan is het makkelijker zalen in te plannen. Maar als je uitgaat van 25 studenten per werkgroep, hebben we ook veel meer werkgroepbegeleiders nodig. Te weinig docenten en grotere groepen vertalen zich rechtstreeks in een slechtere beoordeling in de Nationale Studenten Enquête. De ene afdeling zet daarom meer studentassistenten in, de andere geeft promovendi een jaar extra met onderwijstaken, weer een andere trekt extra docenten aan. We rekenen op circa 700 studenten extra en daar zijn we klaar voor.”

Uiteindelijk vindt Van Witteloostuijn het vooral positief. “De VU groeit echt absurd. We zijn jarenlang ingeteerd, met minder studenten en een kleiner marktaandeel. Met 30 procent meer aanmeldingen staan we nu nummer 1 in Nederland. Oké, je groeit liever geleidelijk dan met schokken, maar uiteindelijk is een flinke groei wel goed nieuws natuurlijk. Laten we het vieren en hopen dat er daadwerkelijk veel meer studenten komen. Want dat blijft natuurlijk gissen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.