Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Gratis voorstelling ‘Ik ben Alice’, over zorgrobots

De documentaire ‘Ik ben Alice’ is dinsdagmiddag 16 juni gratis op de VU te bekijken, met discussie na. In de documentaire staat de vraag centraal of de aan de VU ontwikkelde ‘sociobot’ Alice een menselijke band met iemand kan opbouwen.

De dit jaar uitgekomen film van regisseur Sander Burger toont de ontroerende en tegelijk schrijnende interacties tussen het zorgrobotje Alice en drie vereenzaamde hoogbejaarden.

De documentaire kreeg  de NWO-KNAW Eurekaprijs voor Wetenschapscommunicatie. De jury prijst hem vanwege de ‘bijzondere bijdrage aan het vergroten van de kennis en betrokkenheid van een breed publiek bij de wetenschap.’

De robot is mede ontwikkeld door de onderzoeksgroep SELEMCA. Die werkt, onder leiding van Johan Hoorn, aan de ontwikkeling van caredroids: ‘zorgrobots’ die dankzij ingebouwde mensachtige ‘emotionele intelligentie’ kunnen helpen bij de verzorging en begeleiding van ouderen.

Bekijk de trailer van ‘Ik ben Alice’

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.