Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Goede docent of goede collega?

Wat doe je als docent als je als tweede lezer bij een scriptie betrokken bent en je vindt de kwaliteit, die je collega als voldoende heeft beoordeeld, niet goed genoeg?

Naar dat soort morele dilemma’s gaat Gjalt de Graaf onderzoek doen. Sinds anderhalf jaar bezet hij de leerstoel Integriteit in het academisch onderwijs. “Het gaat in mijn onderzoek om waardenconflicten”, legt De Graaf uit: “Wat vind je belangrijker: een goede collega zijn of het academisch niveau hoog houden?”

De integriteit van wetenschappers staat volop in de belangstelling, maar er is veel minder aandacht voor integriteit binnen het academisch onderwijs, vertelt de Graaf, die eerder integriteit onderzocht binnen overheidsinstellingen. “Universiteiten zijn publieke instellingen, dus het type vragen is vergelijkbaar”’ aldus De Graaf.

Symposium

Gjalt de Graaf houdt op 11 november zijn oratie. Voorafgaand is er een symposium  over het onderwijzen van waarden.

 

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.