Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 januari 2025

Wetenschap
& Onderwijs

VU-studenten aan het begin van de 20ste eeuw (foto HDC)

Geschiedenis viert eeuwfeest met congres en portret

De opleiding Geschiedenis bestaat dit jaar honderd jaar. Dat viert de opleiding vandaag met een symposium en morgen met een lezing. Als verrassing werd een portret van alle huidige docenten getekend.

VU-historicus Ab Flipse beschrijft hoe de inhoud van de studie de eerste jaren niet veel voorstelde. Er waren twee hoogleraren (een hoogleraar ‘vaderlandse geschiedenis’ en een hoogleraar ‘algemene geschiedenis’) die de volledige geschiedenis van de wereld samen verdeelden. Van Schelven nam alle gebeurtenissen tot 1648  op zich, Goslinga pakte alles erna.

Alle geschiedenis ooit

Studenten konden bij hen bijvoorbeeld een jaar lang colleges over ‘De Fransche tijd’ volgen om zich daarna een jaar lang in ‘Het koninkrijk der Nederlanden tijdens de vereeniging met België’ te verdiepen. Pas in de jaren zestig begon de groei en ontwikkeling tot de brede opleiding die geschiedenis nu is.

Symposium en lezing

Vandaag is het historiografisch symposium ‘De toestand van het verleden, visies op de historicus van morgen’. Morgen spreken Susan Legêne en Roelof Bisschop over het onderwerp Geschiedenis in de politiek. Ook is er een paneldiscussie met bekende politici.

Ter ere van het jubileum verscheen ook het boek Geschiedenis aan de Zuidas. Essays van VU-historici.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.