Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Gereformeerde grondslag zou fataal zijn voor VU

Als de VU in de jaren zestig besloten had om een kleine gereformeerde universiteit te blijven, dan was de universiteit nu gesloten. Dat denkt universiteitshistoricus Ab Flipse.

“De overheidsfinanciering was dan op een gegeven moment wel verdwenen. Het is nog maar de vraag of mensen bereid waren geweest om met spaarpotjes de universiteit te onderhouden.” Dat zegt Flipse in het artikel ‘Hoe God verdween uit Buitenveldert’ in het nieuwe nummer van Advalvas.

Hoogleraar Fred van Lieburg is het hiermee eens: “Het was niet best geweest als de VU nog een gereformeerd eilandje was. De universiteit staat nu midden in de samenleving, we zijn een emancipatieuniversiteit geworden. We trekken nog steeds gelovigen. Alleen hebben zij een diverse achtergrond.”

Komst van niet-gereformeerden

De VU besloot in 1972 al om als oecumenisch christelijk verder te gaan. Het was een reactie op de veranderende tijdsgeest en de komst van grote groepen niet-gereformeerde studenten én docenten. Drastische bezuinigingen op het hoger onderwijs dwongen de universiteit in de jaren tachtig om steeds minder voor onderzoek met een religieus sausje te kiezen.

De verwijzing naar het evangelie van Jezus Christus is dit jaar zelfs uit de statuten verdwenen. De nieuwe doelstelling is nu ‘bij te dragen aan een betere wereld, waarin rechtvaardigheid, medemenselijkheid en verantwoordelijkheid voor elkaar en voor de wereld centraal staan.’ 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.