Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Geesteswetenschappen werken onvoldoendes weg

Van de 26 opleidingen in de geesteswetenschappen die een gele kaart kregen van onderwijskeurmeester NVAO, kunnen er 25 weer opgelucht ademhalen. Het eindniveau van de afstudeerscripties is weer op peil.

Twee jaar geleden beoordeelde de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie 212 bachelor- en masteropleidingen in de geesteswetenschappen. Daarvan bleek dertien procent (26 opleidingen) niet aan de eisen te voldoen. De afstudeerscripties bleken niet van academisch niveau.

De opleidingen kregen één tot twee jaar de tijd om orde op zaken te stellen. En met resultaat: 25 van de 26 opleidingen zijn daarin geslaagd. Eén opleiding wordt dit najaar beoordeeld.

Onwetenschappelijk

Van de 26 onvoldoendes waren er 3 voor opleidingen aan de VU: de bachelors media, kunst, design & architectuur, literatuur & samenleving en religiewetenschappen. Ook onderdelen van de master kunst- en cultuurwetenschappen kwamen niet door de keuring. De drie bachelors scoorden onder andere slecht op toetsbeleid en niveau van de scripties, de master kreeg een slechte beoordeling doordat een van de afstudeertrajecten niet wetenschappelijk genoeg was.

De bachelors hebben nu de toetsing en scripties aangepakt en het masterafstudeertraject verdween. Alle herstelpunten zijn nu flink verbeterd, oordeelden de jury’s. Bij de bachelor media, kunst, design & architectuur wordt in 2017 nog eens gekeken hoe het ermee staat.

Scriptiebegeleiding

De NVAO is tevreden: de opleidingen besteden nu meer aandacht aan schrijf- en onderzoeksvaardigheden en hebben de begeleiding van scriptiestudenten geïntensiveerd. Bij de beoordeling van de scripties worden bovendien meerdere docenten ingeschakeld. In één moeite door hebben veel opleidingen ook het onderwijsprogramma verbeterd en hun leerdoelen aangescherpt.

Verder stelt de NVAO vast dat de examencommissies bij de opleidingen belangrijker zijn geworden. Ze hebben nu een grotere rol in het toetsbeleid en het monitoren van de kwaliteit van de scripties.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.