Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Geen wetenschappelijk adviseur voor nieuwe Europese Commissie

De nieuwe Europese Commissie kan geen beroep meer doen op de adviezen van een wetenschappelijk adviseur. De functie werd in 2012 in het leven geroepen, maar is door commissievoorzitter Jean-Claude Juncker opgeheven.

Wetenschappers zijn boos over het verdwijnen van de post, die de afgelopen drie jaar werd bezet door de Schotse microbioloog Anne Glover. Hans Clevers, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, vindt het ‘buitengewoon jammer en kwalijk’ meldt de Volkskrant vandaag.

Ondoorzichtig en eenzijdig

Greenpeace daarentegen is er niet rouwig om: volgens de milieuclub was de werkwijze van de wetenschappelijk adviseur ondoorzichtig en eenzijdig. Met dertien andere organisaties beklaagde Greenpeace zich afgelopen zomer in een brief aan commissievoorzitter Juncker. De functie zou moeten verdwijnen, schreven de ngo’s toen.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.