Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Geen Vici-winnaars bij de VU

Kwantumzwaartekracht en de expansie van ons universum, het temmen van chemische reacties, vrouwen en migraine en nog veel meer: NWO beloont 32 onderzoeksvoorstellen van topwetenschappers met een Vici-beurs van 1,5 miljoen euro.

De Vici-beurs is een van de grootste persoonsgebonden onderzoekspremies van Nederland. Met de beurs van wetenschapsfinancier NWO kunnen onderzoekers in vijf jaar tijd een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen, voor zover ze die niet al hadden.

Nijmegen wint meeste beurzen

Van de 242 aanvragen zijn er 85 ingediend door vrouwen en 157 door mannen. In totaal kregen 18 vrouwelijke kandidaten en 14 mannelijke kandidaten een beurs. Van alle aanvragen samen werd 13 procent gehonoreerd, evenveel als vorig jaar.

De Radboud Universiteit sleepte de meeste beurzen (4) in de wacht, gevolgd door het Radboud UMC (3), het UMC Utrecht (3), de Universiteit Leiden (3) en de Rijksuniversiteit Groningen (3).

Geen beurs voor VU

De Vrije Universiteit en het ziekenhuis  kregen deze ronde geen beurzen toegekend.

Instelling
Toekenningen
Radboud Universiteit
4
Universiteit Leiden
3
Rijksuniversiteit Groningen
3
Radboud UMC
3
UMC Utrecht
3
Universiteit van Amsterdam
2,5
Universiteit Utrecht
2
Wageningen Universiteit
2
Technische Universiteit Eindhoven
2
UMC Groningen
2
Erasmus Rotterdam
1
Universiteit Maastricht
1
Universiteit voor Humanistiek
1
Hubrecht Instituut
1
Erasmus MC
1
ASTRON
0,5
   
Totaal
32

De Vici-beurzen horen bij de zogenaamde Vernieuwingsimpuls, een reeks NWO-beurzen voor wetenschappers op verschillende momenten in hun carrière. De Vici-financiering is bedoeld voor zeer ervaren, vernieuwende onderzoekers die bovendien als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.