Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Fusie VUmc met AMC stap dichterbij

Nog één horde moeten het VU medisch centrum en het Amsterdams Medisch Centrum nemen om te kunnen fuseren. De eerste toezichthouder in de zorg liet vandaag alvast weten de fusieplannen goed te keuren. De uitspraak van de tweede komt over een paar maanden.

De Nederlandse Zorgautoriteit toetste of de twee Amsterdamse academisch ziekenhuizen hun medewerkers, patiënten, cliënten en andere betrokkenen voldoende heeft laten meekijken en meepraten met de fusieplannen. Dat is dus goedgekeurd.

De laatste stap voor de fusie in gang gezet kan worden is een toetsing door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Die bekijkt onder andere of er genoeg te kiezen blijft voor patiënten en er geen prijsafspraken worden gemaakt.

Eerst scheiden

Eerder liet de ACM weten dat het voor een bestuurlijke fusie nodig was dat de VU en het VUmc, die samen in een stichting zaten, uit elkaar zouden gaan. Die splitsing is sinds dit jaar een feit.

Het samengaan van VUmc en AMC heeft volgens een woordvoerder van VUmc voordelen voor de kwaliteit van de zorg. “Er moet altijd een topteam van specialisten klaarstaan voor de spoedeisende hulp en zo kunnen we het volledige pakket van hoogcomplexe zorg bieden.”

Dure apparatuur

Ook op onderzoeksgebied is fuseren beter. “We kunnen grotere cohorten bij elkaar zetten, waardoor het aantrekkelijker wordt voor onderzoekers om naar Amsterdam te komen. En het is veel goedkoper als maar één partij hoeft te investeren in dure imaging-apparatuur.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.