Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Flinke korting bij tweede lerarenopleiding

Leraren die een tweede lesbevoegdheid willen behalen krijgen vanaf september een korting van 3.500 euro op het collegegeld in het eerste jaar. De Algemene Onderwijsbond vindt het niet voldoende.

Minister van Engelshoven maakte de nieuwe regeling vandaag bekend in het AD. De korting gaat bijvoorbeeld gelden voor gymleraren die onderwijzer willen worden. De details van de regeling worden volgende week gepubliceerd.

Het leek er aanvankelijk op dat alleen leraren zouden profiteren die een extra lesbevoegdheid willen behalen in een ‘tekortvak’ als natuurkunde, Duits of klassieke talen. Maar dat blijkt niet het geval te zijn: de regeling geldt voor alle ‘tweede’ lerarenopleidingen.

Schrap het instellingstarief

Ook wo-studenten die een lerarenopleiding doen naast een andere zorg- of onderwijsopleiding kunnen korting krijgen op het collegegeld. Zij betalen voor hun tweede studie sinds 2010 het hoge instellingscollegegeld. Daarop geldt vanwege de grote behoefte wel een uitzondering voor zorg- en onderwijsopleidingen, maar alleen als de eerste opleiding geen zorg- of onderwijsopleiding is. Wie een tweede lerarenopleiding wil doen, betaalt nu voor de pabo bijvoorbeeld ruim zevenduizend euro collegegeld.

Waarom nu dan weer een uitzondering op een uitzondering, vraagt Algemene Onderwijsbond-bestuurder Douwe Dirk van der Zweep zich af. “Schrap dat hoge instellingstarief voor onderwijsstudies als geheel, dat is simpeler en slimmer. Het kabinet zou hier gewoon geld bij moeten leggen.”

Zo ver gaat de minister nog niet. Ze heeft jaarlijks 2,5 miljoen euro beschikbaar voor de nieuwe kortingsregeling, die volgende week op papier komt te staan. Dat geld komt uit de opbrengsten van het collegegeld van de university colleges, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Geld van university colleges

Eerstejaars studenten betalen momenteel de helft van het collegegeld. Bij de university colleges is het tarief tweemaal zo hoog: ruim vierduizend euro. “Door dit collegegeld niet te halveren, maar dezelfde korting toe te passen als bij andere opleidingen, houden we geld over”, zegt de woordvoerder.

De nieuwe regeling gaat in vanaf volgend studiejaar en geldt voor vier jaar. Het ministerie verwacht dat zo’n 750 leraren gebruik zullen maken van de korting.

Correctie 21 februari

Bovenstaande tekst is een gewijzigde versie van een eerder bericht over korting op het collegegeld voor een tweede lerarenopleiding. De korting geldt voor alle tweede onderwijsstudies, niet alleen voor die in tekortvakken. Bovendien geldt de korting alleen in het eerste jaar.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.