Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Fitte mensen overleven vaker een operatie

Fitte mensen hebben meer kans een operatie te overleven. Dat blijkt uit het proefschrift van fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Jaap Dronkers die op 14 mei hoopt te promoveren.

Een groot deel van de patiënten doorstaat een operatie zonder problemen, maar soms zijn er (dodelijke) complicaties. Dat roken, leeftijd en andere ziektes een nadelig effect hebben op herstel na een operatie was al bekend. Dronkers onderzocht het effect van de fysieke fitheid van oudere mensen die een buikoperatie ondergaan.

Vijf keer meer kans op overlijden

En wat blijkt? Als je een laag uithoudingsvermogen hebt, dus zeg maar nog geen drie verdiepingen kunt traplopen, loop je bijna vijf keer meer kans op complicaties aan het hart of aan de longen na een buikoperatie.

Maar er is hoop! Ademspiertraining lijkt te helpen. Dronkers pleit voor het preoperatief meten van conditie en algehele fysieke gesteldheid, naast de reguliere testjes op gewone risicofactoren.

Preoperatieve training

En als de conditie te slecht is, kunnen behandelaars preoperatieve training voorschrijven. Want over het algemeen geld: better in, better out. Hoe beter je de operatie ingaat, hoe beter je er uitkomt.

Dronkers deed zijn onderzoek binnen het onderzoeksprogramma body@work, een initiatief van de VU, het VUmc en TNO. Een programma waarbij al vijftien onderzoekers succesvol zijn gepromoveerd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.