Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Europa steekt veel geld in Nederlandse wetenschap

Nederland is een van de meest succesvolle landen in het nieuwe wetenschapsprogramma van de Europese Unie. In amper anderhalf jaar tijd sleepten wetenschappers meer dan 520 miljoen euro aan subsidie in de wacht.

Duitsland op kop

Nederland neemt de zesde plaats in op de lijst van landen die geld kregen uit Horizon 2020, het nieuwe wetenschapsprogramma van de Europese Unie. Het grote Duitsland is koploper met bijna 1,4 miljard euro, terwijl het Verenigd Koninkrijk de meeste projecten kon uitvoeren met Europees geld. Ook wetenschappers uit Spanje, Italië en Frankrijk zijn succesvolle subsidieaanvragers. Dat blijkt uit een nieuw rapport op basis van gegevens van de Europese Commissie.

Bron: Nikolaos Floratos, Horizon 2020 Champions. (c)HOP

Wetenschappers van de TU Delft wisten van alle Nederlandse instellingen het meeste geld binnen te halen: bijna 24 miljoen euro. Ook de TU Eindhoven en onderzoeksinstituut TNO dragen veel bij aan het Nederlandse succes. Het Duitse Max Planck Instituut ontving met meer dan 333 miljoen euro het meeste geld van alle Europese onderzoeksinstellingen. Bijna drie keer zoveel als het Franse Centre national de la recherche scientifique, dat op de tweede plaats staat.

Bron: Nikolaos Floratos, Horizon 2020 Champions. (c)HOP

Horizon 2020 is het wetenschaps- in innovatieprogramma van de Europese Unie, dat in januari 2014 van start ging met een budget van tachtig miljard euro tot 2020. De wetenschapsbeurzen van de European Research Council bijvoorbeeld vallen onder Horizon 2020, maar ook subsidies voor innovatieve startups. Horizon 2020 is de opvolger van het zevende kaderprogramma, waarin Nederland ook al bijzonder succesvol was. Voor elke tien euro die Nederland in dat fonds investeerde, kwam bijna vijftien euro weer terug.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.