Nederland is een van de meest succesvolle landen in het nieuwe wetenschapsprogramma van de Europese Unie. In amper anderhalf jaar tijd sleepten wetenschappers meer dan 520 miljoen euro aan subsidie in de wacht.
Duitsland op kop
Nederland neemt de zesde plaats in op de lijst van landen die geld kregen uit Horizon 2020, het nieuwe wetenschapsprogramma van de Europese Unie. Het grote Duitsland is koploper met bijna 1,4 miljard euro, terwijl het Verenigd Koninkrijk de meeste projecten kon uitvoeren met Europees geld. Ook wetenschappers uit Spanje, Italië en Frankrijk zijn succesvolle subsidieaanvragers. Dat blijkt uit een nieuw rapport op basis van gegevens van de Europese Commissie.
Wetenschappers van de TU Delft wisten van alle Nederlandse instellingen het meeste geld binnen te halen: bijna 24 miljoen euro. Ook de TU Eindhoven en onderzoeksinstituut TNO dragen veel bij aan het Nederlandse succes. Het Duitse Max Planck Instituut ontving met meer dan 333 miljoen euro het meeste geld van alle Europese onderzoeksinstellingen. Bijna drie keer zoveel als het Franse Centre national de la recherche scientifique, dat op de tweede plaats staat.
Horizon 2020 is het wetenschaps- in innovatieprogramma van de Europese Unie, dat in januari 2014 van start ging met een budget van tachtig miljard euro tot 2020. De wetenschapsbeurzen van de European Research Council bijvoorbeeld vallen onder Horizon 2020, maar ook subsidies voor innovatieve startups. Horizon 2020 is de opvolger van het zevende kaderprogramma, waarin Nederland ook al bijzonder succesvol was. Voor elke tien euro die Nederland in dat fonds investeerde, kwam bijna vijftien euro weer terug.