Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
6 december 2024

Wetenschap
& Onderwijs

En weer stijgt de VU in de NSE

De Vrije Universiteit scoort dit jaar opnieuw beter dan vorig jaar in de Nationale Studenten Enquête. Sinds 2013 groeit de waardering van de studenten voor de universiteit gestaag.

In de lijst van brede universiteiten staat de VU nu bovenaan, op een gedeelde eerste plaats met de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit Nijmegen. Vorig jaar stond de VU nog op plek drie. Gedeeld op twee staan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam moet genoegen nemen met een bronzen plak. De rector laat weten trots te zijn op de uitkomst.

Betere informatie

Het algemene oordeel van studenten over hun studie stijgt van 4,04 (op een schaal van 5) in 2018 naar 4,07. En op zo’n beetje alle bevraagde thema’s gaat de VU ook vooruit, zoals inhoud van de studie, docenten en toetsing. De grootste stijgers zijn de thema’s informatievoorziening (over studievoortgang, regels en procedures, opzet van de opleiding) en aansluiting op de beroepspraktijk. Die laatste was vorig jaar nog onder de maat, nu is het oordeel van de studenten verschoven naar ‘redelijk’.

Het hoogst scoren de thema’s groepsgrootte en stage-ervaring, beide met een cijfer boven de 4. Het laagst scoort internationalisering: studenten vinden dat ze niet goed worden gestimuleerd om in het buitenland te gaan studeren of om kennis te maken met andere culturen.

Finance is het leukst

De beste opleiding volgens de studenten is de master finance, met een score van 4,6. Op de voet gevolgd door de bachelor biologie (4,56) en de masgter cardiovasculair research (4,55). Geen enkele opleiding krijgt een onvoldoende. De top drie van laagst scorende opleidingen zijn de researchmaster global health (3,44), de master biomedical technology & physics (3,53) en de master drug discovery & safety (3,58).

Voor de score van je eigen opleiding kun je kijken bij het NSE-dashboard op de website van Studiekeuze123.

Onbetrouwbare data

Voor heel Nederland is de algemene tevredenheid van ruim 92 duizend geënquêteerde universitaire studenten onverminderd hoog, blijkt uit de landelijke cijfers. Op een schaal van 5 geven ze hun opleiding net als in 2018 gemiddeld een 4,1. Ze vinden dat ze wat beter worden voorbereid op de arbeidsmarkt (van 3,2 naar 3,3) en geven een 3,4 voor hun stagebegeleiding. Ook de circa 2.000 bevraagde studenten van particuliere opleiders zijn heel tevreden.

De NSE is dit jaar vier maanden later verschenen dan gebruikelijk en de studentenoordelen van bekostigde hogescholen zijn er niet in meegenomen. Die weigerden eind maart hun verdere medewerking aan de NSE van 2019 nadat de data onbetrouwbaar waren gebleken. Anders dan de universiteiten en de particuliere hogescholen verwachtten zij geen heil van een hersteloperatie, hoewel het Centraal Bureau voor de Statistiek voldoende mogelijkheden zag.

Veel tijd en moeite

Volgens opdrachtgever Studiekeuze123 is de NSE 2019 nu weer even betrouwbaar als voorgaande edities. Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek bevestigt dit. Woordvoerder Pauline Thoolen van Studiekeuze123 vindt het jammer dat de hogescholen uiteindelijk niet hebben meegewerkt aan de hersteloperatie, maar heeft daar ook begrip voor. “We hebben een flink beroep moeten doen op de instellingen om alsnog extra gegevens aan te leveren. Dat heeft hun veel tijd en moeite gekost.”

Verplichte deelname

Medio oktober heeft minister Van Engelshoven een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd dat bekostigde hogescholen en universiteiten verplicht mee te werken aan de NSE. Omdat ook de gesprekken over een aanpassing van de vragenlijst voor 2020 vastliepen, is zij bang dat het draagvlak voor de NSE afbrokkelt en het voortbestaan van de landelijke enquête onder druk komt te staan.

Lees ook:

> Wat is de NSE eigenlijk?

> Wat gebeurt er met de Nationale Studenten Enquête op de VU?

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.