Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Elk jaar kiezen tienduizend studenten voor het buitenland

De afgelopen tien jaar gingen bijna 76 duizend studenten met hun Nederlandse studiefinanciering naar het buitenland om daar een volledige opleiding te volgen. Ze kozen voor 1.300 universiteiten en hogescholen in 86 landen.

Tien jaar geleden konden studenten voor het eerst hun Nederlandse studiefinanciering meenemen. Intussen doen jaarlijks tienduizend studenten dat. Internationaliseringsorganisatie Nuffic heeft in kaart gebracht waar ze allemaal naartoe gaan.

Veruit de meesten kiezen voor België: in 2015 waren dat er om precies te zijn 5.586. Zij volgden met name opleidingen als diergeneeskunde, geneeskunde en psychologie.

Europa en VS

Ook Groot-Brittannië is populair, waar 1.668 studenten voor kozen. Rond de vijfhonderd studenten vlogen naar de Verenigde Staten en nog eens vijfhonderd gingen naar Duitsland. Dan volgt een peloton van andere landen: Zweden, Turkije, Spanje, Portugal, Frankrijk en Denemarken met meer dan honderd Nederlandse studenten.

Zo’n twee procent van alle Nederlandse studenten kiest voor een buitenlandse opleiding. Als Nuffic vertrouwen heeft in het niveau, kunnen ze gewoon studiefinanciering krijgen. De globetrotters moeten dan wel drie van de afgelopen zes jaar legaal in Nederland hebben gewoond en geen studiefinanciering van een ander land krijgen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.