Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Eerstejaars Engelstalige bachelors moeten Engelse taaltoets doen

Met ingang van het nieuwe collegejaar moeten alle studenten die aan een Engelstalige bachelor aan de VU beginnen, een taaltoets Engels doen.

Wie zakt voor de toets, volgt op kosten van de VU een taalcursus. Deze Engelse toets werd bijna een jaar geleden al aangekondigd.

De VU toetst de eerstejaars al sinds 2007 op het Nederlands. Daar komt nu dus het Engels bij. De studenten doen óf een taaltoets Nederlands óf een taaltoets Engels

Niet voor iedereen

Er is in het verleden geadviseerd de Engelse toets voor álle eerstejaars verplicht te stellen – er zijn immers ook in de Nederlandstalige bachelors veel Engelstalige colleges en literatuuropdrachten – maar dat voorstel heeft het niet gehaald.

De toets is signalerend, zegt projectleider Marijke Kranenburg van het Taalcentrum-VU, dat de toets afneemt. ‘De universiteit vindt je academische taalvaardigheid belangrijk, omdat die van invloed is op je studiesucces.’

Eerder bleek dat de uitslag van de taaltoets Nederlands veel zegt over het latere studiesucces in de bachelorfase: toetsresultaten correleren daar sterk mee. Marijke Kranenburg verwacht dat straks dat verband ook kan worden aangetoond tussen de taaltoets Engels en het studiesucces in de Engelse bachelor.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.