Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
1 november 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Eerlijk zeggen, hoe vaak liegt u?’

Een Vlaamse psycholoog vroeg duizend leugenaars hoe vaak ze liegen. Maar hadden ze wel eerlijk geantwoord? Voor zijn onderzoek kreeg hij vannacht een Ig Nobelprijs uitgereikt.

De Vlaamse psycholoog Bruno Verschuere, werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam, nam de prijs persoonlijk in ontvangst, mede namens zijn collega’s uit België, Duitsland, Canada en de Verenigde Staten.

Elk jaar zetten de Ig Nobel Prijzen wetenschappers in het zonnetje voor publicaties die de lezer “eerst laten lachen en daarna aan het denken zetten”.

Nep-Nobelprijs

“Ik vind het wel passend dat ik met mijn leugenonderzoek een nep-Nobelprijs krijg”, zegt Verschuere op de website van de UvA. “Ik was aanvankelijk ook erg sceptisch over de methode – het is natuurlijk paradoxaal om leugenaars te vragen eerlijk te zijn, maar tot mijn verbazing vonden we in verder onderzoek dat veel leugenaars eerlijk zijn over hun leugenachtig gedrag.”

Krabben op verkeerde wang

De prijs voor de geneeskunde ging dit jaar naar Duitsland. Als je jeuk hebt op je linker wang, ontdekten de wetenschappers, kun je voor een spiegel gaan staan en je rechter wang krabben. Dat helpt. En andersom natuurlijk ook.

Er viel nog meer grappig onderzoek in de prijzen. De wereld ziet er anders uit als je voorover buigt en tussen je benen door kijkt, bewezen Japanse onderzoekers. Volkswagen kreeg de chemieprijs voor zijn ‘sjoemelsoftware’ die de uitstoot van auto’s in testsituaties reduceert.

Ratten in onderbroek

Een Egyptenaar kreeg postuum de “Ig Nobelprijs voor de voortplanting”. Hij onderzocht begin jaren negentig het effect van katoenen, wollen en polyester onderbroeken op het seksleven van ratten. En ook op dat van mannen.

Nederland doet het altijd goed in de parodieprijzen. Het is de tweeëntwintigste keer dat Nederlands onderzoek een Ig Nobel Prijs krijgt. Natuurkundige Andre Geim is waarschijnlijk de bekendste winnaar: hij liet met behulp van magneten een kikker zweven. Later won Geim de echte Nobelprijs voor de natuurkunde vanwege zijn ontdekking van grafeen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.