Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Een 9 is voor de docent, een 10 voor God’

Een fikse tegenvaller voor streberige internationale studenten: de VU is niet genereus met hoge cijfers.

Bij het introductiecollege voor internationale studenten is Reyka Lycklama à Nijeholt, projectmanager bij International Office, altijd duidelijk over het Nederlandse cijfersysteem. “We zeggen dat het hoogste cijfer voor de student een 8 is. Een 9 is voor de docent, een 10 is voor God.” Natuurlijk zijn er, vooral bij multiplechoicetoetsen, weleens uitschieters. Maar over het algemeen geldt: studenten die hoge cijfers willen scoren, zullen hier teleurgesteld worden.

Zorgen

Soms komen er bij de balie van International Office berichten binnen van studenten die zich zorgen maken omdat ze alleen zessen en zevens halen, vertelt Neira Becar, international exchange officer. “Nederlandse studenten zijn al blij met een voldoende, die zijn tevreden met een 7. Maar voor studenten uit bijvoorbeeld India of China is de culturele drang om goede prestaties neer te zetten erg groot.” Voor deze studenten geldt soms ook dat hun familie veel geld betaald heeft voor een studie of uitwisseling met het buitenland. “Dan verwachten ze bepaalde resultaten.”

Struikelblok

Het was een klacht die Rikke Gammelgaard, nu projectmanager bij het Athena Instituut, als internationale masterstudent regelmatig om zich heen hoorde. “Zelfs Nederlandse studenten klaagden erover dat de schaal hier niet klopt. Omdat je nooit een 10 kunt halen. Studenten gingen er ook gewoon vanuit dat dat niet kon.”

Hoewel er bij de universitaire studentenraad geen klachten hierover zijn binnengekomen, snapt raadslid Pim Kelders dat dit een struikelblok voor internationale studenten is. “Het lijkt me lastig voor hen om thuis uit te leggen dat ze een 8 in plaats van een 10 hebben.”

Lees het hele artikel in Advalvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.