Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Economen: ‘gooi economie-onderwijs op de schop’

Economen, wat hebben we er eigenlijk aan? Ze zagen de economische crisis in 2008 niet eens aankomen. Een aantal van hen, verenigd in de Goudzwaard School of Fair and Green Economics, roept daarom op om het economie-onderwijs te vernieuwen.

Onder de economen bevinden zich een emeritus hoogleraar van de VU, Hans Opschoor en twee hoogleraren van de VU, Cees Withagen en Theo Kocken. Zij hekelen ‘de zeer eenzijdige wijze waarop in de Westerse wereld economen aan universiteiten worden opgeleid’.

Menswaardig bestaan

‘Moet een economie wel altijd blijven groeien? Hoe ziet een economie eruit die streeft naar een menswaardig bestaan voor iedereen, nu en later? Hoe voorkomen we milieuvervuiling, uitputting van grondstofvoorraden, het uitkleden van arbeidsrechten en een toenemende kloof tussen arm en rijk?’

Diversiteit is daarom geboden, ‘out of the box’-denken. Maar terwijl overal ter wereld studenten in opstand komen tegen de ‘monocultuur’ op de economische faculteiten, blijft het in Nederland stil. Sluit je aan, doe mee, roepen daarom de economen. Wie daar wat voor voelt, kan dat hier doen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.