Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

DUO zal lange wachttijden houden, want er is geen geld

De bezuinigingen op het hoger onderwijs treffen studenten soms onverwacht: ze hangen bijvoorbeeld heel lang in de wacht als ze DUO bellen. Minister Van Engelshoven wil graag helpen, maar heeft te weinig geld.

“Ik zou graag meer willen doen om de telefonische bereikbaarheid te verbeteren, maar ik heb daar nu niet de financiële ruimte voor”, schrijft minister Van Engelshoven in antwoord op Kamervragen van de SP over de lange telefonische wachttijden bij de Dienst Uitvoering Onderwijs.

Korter wachten

Vorig jaar heeft ze er wél geld vrijgemaakt en daarmee kon DUO sinds de zomer van 2017 tientallen extra medewerkers in vaste dienst nemen (75 fte). Dat heeft gewerkt: in de eerste maanden van dit jaar waren de wachttijden aan de telefoon geslonken tot gemiddeld 5 minuten.

Maar afgelopen zomer was het opnieuw raak: in de tweede helft van augustus, traditioneel de piektijd bij DUO, hingen bellers gemiddeld 33 minuten in de wacht. Dat komt doordat er dit jaar meer (internationale) studenten belden, schrijft de minister, en bovendien was er geen geld voor extra uitzendkrachten, die normaal gesproken in de zomer de telefoondesk komen versterken.

Meer online regelen

“Door tegenvallers in de ramingen van de leerlingen- en studentenaantallen had ik geen ruimte binnen de begroting om deze zomer tijdelijk extra personeel in te zetten”, schrijft Van Engelshoven.

Ze vestigt haar hoop nu maar op het nieuwe computersysteem van DUO. Als (oud-) studenten meer zaken online kunnen regelen, zullen ze minder vaak bellen en lopen de wachttijden terug, is het idee. Zeker als ook de medewerkers van DUO gewend zijn aan het nieuwe programma.

Van Engelshoven verzekert dat ze de wachttijden bij DUO, en de invloed daarop van het nieuwe computersysteem, scherp in de gaten houdt. Komend voorjaar besluit ze of er opnieuw maatregelen nodig zijn.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.