Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Duikboot neemt het op tegen zwemmer

Wat is sneller op de honderd meter een mensaangedreven duikboot of een Olympische zwemmer? Aan het eind van de middag zullen we het weten. Want de eenpersoonsduikboot Wasub, die is ontwikkeld door studenten van de TUDelft en de VU, gaat het opnemen tegen topzwemmer Kyle Stolk, die in Rio meezwemt in het Nederlandse estafetteteam. De race tussen mens en mensaangedreven machine wordt gehouden in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven.

Trapkracht

De bestuurder van de boot moet tegelijk trapkracht leveren en de boot zo snel mogelijk door de keerpunten manoeuvreren. Daartoe is hij geselecteerd en getraind door studenten bewegingswetenschappen van de VU.

Wereldrecord

In theorie zou de duikboot sneller zijn: die haalde eerder een sneheid van 13,7 kilometer per uur en heeft daarmee het wereldsnelheidsrecord voor mensaangedreven onderzeeboten op haar naam, terwijl een zwemmer op ongeveer de helft van die snelheid zit. Maar de duikboot komt minder snel op gang en is in het nadeel bij de keerpunten, dus het wordt nog spannend.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.