Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Drie VU-opleidingen krijgen waarschuwing van NVAO

Honderden opleidingen van hogescholen en universiteiten kwamen afgelopen jaar zonder kleerscheuren door de keuring van accreditatieorganisatie NVAO. Slechts 22 moesten hun huiswerk overdoen. Drie daarvan zijn van de VU.

Vooral in het wetenschappelijk onderwijs zijn ‘gele kaarten’ een uitzondering geworden, blijkt uit de jaarlijkse telling van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie. Van de 404 beoordeelde opleidingen kregen er maar 10 te horen dat ze verbeteringen moesten doorvoeren. Daar krijgen ze één of twee jaar de tijd voor.

Drie VU-opleidingen

Van die tien voorwaardelijk positieve beoordelingen zijn er drie voor opleidingen van de VU: de master tandheelkunde, de post-graduate master Oral Health Science ((beide joint degrees met de UvA) en de post-graduate master verandermanagement van de School of Business and Economics. ‘Er zijn verbeterpunten gesignaleerd door het visitatiepanel van de NVAO waar de genoemde opleidingen de komende tijd hard aan gaan werken en in het geval van de beide post-graduate masters zijn die ook al doorgevoerd’, laat de VU weten.

In het hbo kregen 12 van de 211 beoordeelde opleidingen zo’n ‘herstelperiode’. Dat is een normale uitkomst. Sinds het jaar 2012 loopt zo’n 5 procent van alle gekeurde opleidingen, zowel in hbo als wo, tegen een gele kaart aan.

Geen afkeuringen

Na de herstelperiode halen ze het allemaal: er zijn sinds 2012 nul bestaande opleidingen afgekeurd. Wel zijn er elk jaar een paar opleidingen die hun aanvraag voor accreditatie voortijdig intrekken, mogelijk omdat ze de eer aan zichzelf willen houden.

“We kunnen vertrouwen op de kwaliteit van het Nederlandse hoger onderwijs”, concludeert NVAO-voorzitter Anne Flierman. Hij meent dat er bij bestaande opleidingen “ruimte is voor het geven van vertrouwen”. Van hem mogen sommige universiteiten en hogescholen meer verantwoordelijkheid krijgen voor hun eigen kwaliteitsbewaking.

Strenger

Bij nieuwe opleidingen is het anders. Als het onderwijs nog niet is begonnen, is het moeilijker om aannemelijk te maken dat alles in orde zal zijn. Het lukt overigens steeds vaker, ziet de NVAO, maar de keurmeesters zijn lang niet altijd overtuigd.

Van de 23 nieuwe universitaire opleidingen mochten er maar 16 zonder meer van start. In het hbo waren dat er 14 van de 21. De rest trok zich terug of mocht alleen ‘onder voorwaarden’ beginnen: dan komt de NVAO eerder kijken of alles goed gaat.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.