Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Dorret Boomsma zeven na machtigste wetenschapsvrouw

Hoogleraar biologische psychologie Dorret Boomsma is in de sector onderwijs en wetenschap achtste op de lijst van honderd machtigste vrouwen van maandblad OpZij. De bestuursvoorzitter van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam, Louise Gunning, is volgens Opzij de machtigste vrouw in die sector. 

Vorig jaar prijkte Gunning als voorzitter van de Gezondheidsraad en bestuursvoorzitter van het AMC nog bovenaan in de categorie gezondheidszorg. Dit jaar is ze nummer één in de wereld van onderwijs en wetenschap. Ze leidde het onderzoek naar het Hofnarretje en heeft volgens het maandblad een stevige vinger in de pap bij de PvdA.

De enige stijger is Pauline van der Meer Mohr, bestuursvoorzitter van de Erasmus Universiteit en lid van de raad van commissarissen van DSM. Zij klimt twee plaatsen omhoog naar de tweede positie. Yvonne van Rooy, bestuursvoorzitter van de Universiteit Utrecht, blijft de derde positie bezetten.

Louise Fresco, de nummer één van vorig jaar, daalt naar de vierde positie. Annette Roeters, de baas van de onderwijsinspectie gaat van twee naar vijf. Geri Bonhof, de voorzitter van het college van bestuur van de Hogeschool Utrecht, daalt twee plaatsen en hekkensluiter is Henriëtte Maassen van den Brink, hoogleraar economie aan de universiteiten van Amsterdam en Maastricht. Zij levert vijf plaatsen in.

Naast Gunning zijn er nog drie nieuwkomers in de sector onderwijs en wetenschap: Annemarie Mol, hoogleraar antropologie van het lichaam aan de UvA komt binnen op plaats zes. Mol verzon haar specialisatie zelf op basis van haar studies geneeskunde, filosofie en interesses. Daarnaast won ze dit jaar de Spinozaprijs. Ook TNO-voorvrouw Tini Hooymans (7) en Boomsma (8) betreden de lijst voor het eerst.

De top bestaat eigenlijk uit tien lijstjes met tien namen uit een specifieke sector: openbaar bestuur, politiek, onderwijs & wetenschap, sport, justitie & openbare orde, media, goede doelen, cultuur, bedrijfsleven en gezondheidszorg. De top-100 wordt aangevoerd door Renée Jones-Bos, secretaris-generaal op het ministerie van buitenlandse zaken.

Vrouwen in de top hebben volgens de jury macht die voortkomt uit hun functie, zetten hun functie in om dingen te veranderen. Daarnaast moeten ze zichtbaar zijn, nevenfuncties hebben en andere vrouwen inspireren.

Uitgangspunt voor de juryleden onder leiding van Opzij-hoofdredacteur Margriet van der Linden was een longlist met namen, aangedragen door deskundigen en redacteuren van Opzij.   

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.