Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Doorspoelen van poldersloten verspilt zoet water

Boeren in laaggelegen polders hebben last van oud zout dat uit de bodem omhoogkomt. Deze polders worden al anderhalve eeuw doorspoeld met zoet water om verzilting van sloten tegen te gaan. De  hydroloog Joost Delsman onderzocht of dat doorspoelen inderdaad de verzilting vermindert. Samen met studenten heeft hij in 70 kilometer sloot het zoutgehalte gemeten. Gisteren promoveerde hij hierop aan de VU.

Met een hengel meten

Met een soort hengel met een meter eraan liepen ze door de weilanden. Het ingelaten zoet water bleek lang niet alle delen van de polder te bereiken. In zijn promotieonderzoek stelt hij voor hoe het ingelaten water beter gebruikt kan worden. Zo denkt Delsman bijvoorbeeld aan een buis aan het eind van een doodlopende sloot die het zoet water verder verspreidt. ‘Bovendien moet je het zoete water niet constant inlaten, maar alleen als het nodig is’, zegt Delsman vandaag in dagblad Trouw.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.