Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Dit gebeurde deze zomer op de Nederlandse universiteiten

Wat was het een hete zomer! Toch kwam de wereld bepaald niet tot stilstand. Studenten gingen over de schreef, zwendelaars profiteren van de woningnood en wetenschappers belanden in dubieuze tijdschriften. Een kleine bloemlezing. 

Student filmt op damestoiletten…

Een Delfts lid van studentenvereniging Virgiel verstopte een camera in een koffiebeker en zette die in de damestoiletten, aldus universiteitsblad Delta. Binnen twintig minuten werd de camera ontdekt, maar toen waren er al drie studentes gefilmd. De dader is niet meer welkom op de vereniging. Het gerucht gaat dat het een bestuurslid was, maar dat wil de vereniging “vanwege de privacy” niet bevestigen. 

… een ander corpslid blijkt racist en seksist…

De Utrechtse studentenvereniging Unitas heeft een lid geschorst die een racistische en seksistische uitnodiging voor een borrel rondstuurde. Hij had de leden uitgenodigd om net zoveel glazen te drinken als het aantal slachtoffers bij de aardbeving in Lombok. De Thaise voetballertjes die vastzaten in een grot noemde hij “gele tiener rukkers”. 

… en een derde krijgt een werkstraf wegens mishandeling 

Een Groningse student is veroordeeld tot een werkstraf van negentig uur wegens mishandeling, eind vorig jaar in het gebouw van studentenvereniging Vindicat. Het Dagblad van het Noorden was bij de zitting. De verdachte relativeerde het incident: “Het was een tikkie om zijn aandacht te trekken.” 

Kamers zijn steeds duurder…

De gemiddelde huurprijs van studentenkamers bedraagt intussen 403 euro, meldt huurplatform Kamernet op basis van het aanbod op de eigen website. Dat is bijna twintig euro meer dan vorig jaar. In Rotterdam ging de huur met 7,4 procent omhoog, maar Amsterdam is nog altijd de duurste stad: daar kost een kamer gemiddeld 571 euro per maand. 

… zwendelaars profiteren van woningnood…

Oplichters plaatsen nepadvertenties voor studentenwoningen en proberen studenten geld uit de zak te kloppen. Ze eisen bijvoorbeeld borg en één maand huur voor een woning die er helemaal niet is, schrijft Erasmus Magazine. Twee redacteuren deden zich voor als buitenlandse student om erachter te komen hoe de oplichters precies te werk gaan. 

… en buitenlandse studenten zoeken naarstig naar een kamer

Ze slapen soms zelfs in tenten: buitenlandse studenten hebben het weer moeilijk met het vinden van een kamer. Wie geen kamer kan vinden, kan zich kosteloos weer uitschrijven bij de TU Delft. In Wageningen is voor driehonderd studenten plek op een tijdelijke campuscamping (NRC Handelsblad). Amsterdamse eerstejaars komen soms in recreatiehuisjes terecht, meldt Het Parool. 

Studenten voelen psychische druk… 

De discussie over de psychische druk op studenten loopt al een poosje en laaide deze zomer op in de Volkskrant. Studentenhuisartsen zien steeds vaker studenten met vermoeidheidsklachten, angstaanvallen en andere problemen, signaleerde de krant. Studieschulden en sociale media zouden de oorzaak zijn. 

… terwijl wetenschappers onder publicatiedruk bezwijken

Honderden Nederlandse wetenschappers plaatsen soms artikelen in tijdschriften en conferentiebundels die niet of nauwelijks aan peer review doen. De Volkskrant spreekt van rooftijdschriften en neptijdschriften. Het gaat om publicaties in open access: de wetenschappers betalen voor plaatsing. 

Studie grote stap voor kind uit bijstandsgezin 

Meteen na je havo-examen aan het hbo beginnen? Sinds de basisbeurs is afgeschaft, is dat minder vanzelfsprekend geworden voor kinderen uit een bijstandsgezin: zij gaan minder vaak direct studeren. Het is afwachten of ze later alsnog in het hoger onderwijs belanden. Onder vwo’ers speelt dit probleem niet, zien onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Universiteit van Amsterdam.  

Huwelijksaanzoek in luchtballon boven universiteit 

Een Wageningse promovendus heeft zijn vriendin in een luchtballon boven de universiteit ten huwelijk gevraagd. Ze zei ja, meldt universiteitsblad Resource. Zij is ook promovendus en ze hebben elkaar in Wageningen leren kennen. “En als we in de toekomst kinderen hebben zullen we zeker met hen teruggaan naar deze plek.”  

Nederland scoort veel Europese starting grants…

Nederland scoort als vanouds bij de Europese wetenschapsfinancier ERC. Van de 403 starting grants die de ERC heeft verdeeld (in totaal 603 miljoen euro), hebben Nederlandse universiteiten er 46 in de wacht gesleept. Daarmee staat Nederland derde, achter Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. 

… maar zakt in Shanghai Ranking

De Universiteit Utrecht staat dit jaar op plaats 51 van de Shanghai Ranking (officieel: Academic Ranking of World Universities). Vorig jaar stond Utrecht vier plaatsen hoger, net binnen de top vijftig. Ook Groningen (66) en Rotterdam (79) moeten wat terrein prijsgeven, maar Leiden klimt een paar treden en is nu de nummer 74 van de wereld. De onbetwiste nummer één is nog altijd Harvard University. Er is veel kritiek op dit soort ranglijsten, maar ze hebben toch invloed.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.