Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Diederik Stapel schrijft boek over zijn ontsporing

De ontslagen hoogleraar Diederik Stapel gaat een boek publiceren. Hij zou daarin tekst en uitleg geven over de grootschalige fraude waarmee hij vorig jaar in opspraak raakte.

Oplettende twitteraars zagen het gisteren al: op de websites van Bruna en Free Record Shop staat een boek van Diederik Stapel aangekondigd. ‘Ontsporing’ zou het gaan heten, en het kan al gereserveerd worden. Volgens de website van de Free Record Shop verschijnt het boek op dertig november.

In eerste instantie dachten veel mensen dat het om een grap ging. Maar wetenschapsjournalist Frank van Kolfschooten, die recent het boek ‘Ontspoorde wetenschap publiceerde, schrijft op zijn blog dat het echt waar is. Vorige week hoorde hij dat het boek op korte termijn verschijnt, inmiddels zou een tweede bron dit hebben bevestigd.

Uitgeverij Prometheus, waar het boek zal verschijnen, wil nog niets zeggen. Naar de fraude van Diederik Stapel is het afgelopen jaar uitgebreid onderzoek gedaan. Vanmiddag wordt het gezamenlijke eindrapport van drie onderzoekscommissie gepubliceerd. Daarna zal volgens een woordvoerder van de uitgeverij meer duidelijk worden.

Stapel werkte aan de Universiteit van Amsterdam, de Rijksuniversiteit Groningen en Tilburg University. Om 13.00 uur ontvangen de rectores magnifici van de universiteiten het eindrapport

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.