Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Diederik Stapel heeft nieuwe baan bij hogeschool

Voormalig hoogleraar Diederik Stapel krijgt een tweede kans: hij gaat aan de slag bij NHTV Hogeschool in Breda.

De sociaal-psycholoog was ontslagen bij de Tilburg University omdat hij jarenlang wetenschapsfraude had gepleegd.

Stapel is op freelance basis aangesteld als beleidsmedewerker van de afdeling strategie, education & research bij NHTV. Hij ondersteunt lectoren en onderzoekers bij gecompliceerde onderzoekstrajecten en -aanvragen. Stapel zal bij de NHTV geen wetenschappelijke artikelen publiceren of onderzoek uitvoeren.

Tegen de Omroep Brabant, zegt bestuursvoorzitter Hein van Oorschot van de NHTV dat Stapel een tweede kans verdient. “Hij heeft het enorm voor zijn kiezen gehad, maar het is inmiddels al vijf jaar geleden.

Helpen met onderzoek

Stapel zal de lectoren van de NHTV helpen met hun onderzoek en Van Oorschot heeft daar alle vertrouwen in: “Ik denk dat hij als geen ander weet wat wel en niet mag. Hij zal de fouten die hij zelf beging, in ieder geval niet meer maken.”

De fraude die Stapel pleegde kwam in de zomer van 2011 aan het licht. Uitgebreid onderzoek wees uit dat de hoogleraar over een periode van vijftien jaar gefraudeerd heeft in zeker 55 van de 130 artikelen die hij schreef en bij tien proefschriften die hij begeleidde. Ook is er een sterk vermoeden van fraude in elf oudere artikelen van zijn hand uit de tijd dat hij in Amsterdam en Groningen werkte.

Diepe spijt

Stapel betuigde diepe spijt en schreef onder meer een boek over zijn ‘ontsporing’ als wetenschapper. In 2013 trof hij een schikking met het Openbaar Ministerie. Hij accepteerde een werkstraf van 120 uur en zag af van zijn uitkering van anderhalf jaarsalaris waar hij normaal gesproken recht op zou hebben gehad.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.