Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

De weg kwijt met alcohol

Pubers die veel alcohol drinken, vinden als volwassene hun auto moeilijker terug op een grote parkeerplaats. Dit blijkt uit het onderzoek waarop Jelte Wouda 7 november promoveert.

Permanente schade

Hij is de eerste onderzoeker die bewijst dat alcoholgebruik in de puberteit permanente schade kan toebrengen aan hersenprocessen, met name het ruimtelijk geheugen. Hiervoor bestudeerde hij veranderingen in het gedrag van volwassen ratten die tijdens hun ‘puberteit’ waren blootgesteld aan alcohol.

Ratten aan de drank

Deze volwassenen ratten dronken meer alcohol; daarnaast viel vooral op dat hun ruimtelijk geheugen sterk achterbleef bij dat van de controlegroep. Opmerkelijk is ook dat deze veranderingen niet optraden in dieren die na de puberteit werden blootgesteld aan alcohol. De puberteit blijkt een unieke ontwikkelingsfase waarin alcohol specifieke schade kan toebrengen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.