Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Daags na de publicatie van de Nederlandse Nashville-verklaring hees de VU de regenboogvlag

‘De vorm en toon hebben velen pijn gedaan’

De Nashville-verklaring verkettert homoseksuelen en transgenders. En door de ophef daarover voelen orthodoxe refo’s zich weer gedemoniseerd. Het faculteitsbestuur wil nu vooral ‘de boel bij elkaar houden’.  

Zeker 5 VU-namen stonden onder een homovijandig, gereformeerd document: de Nashville-verklaring. Ook Bert Jan Lietaert Peerbolte, hoogleraar nieuwe testament en portefeuillehouder onderzoek in het faculteitsbestuur van Religie en Theologie, was geschokt. Hij ziet het als bestuurstaak om voor- en tegenstanders nu met elkaar in gesprek te brengen.

U tweette dat u zich diep schaamt voor de theologen die de Nashville-verklaring ondertekenen. En dan komt u op uw werk, en daar lopen sommige ondertekenaars gewoon rond, het zijn uw collega’s.
“Klopt. Ik heb het ze toen ook persoonlijk gezegd. Maar ik had toen nog niet in de gaten hoe knullig die verklaring tot stand is gekomen. Er staan ook namen onder van mensen die daar niet van wisten. Dat heeft veel ellende veroorzaakt.”

Nashville
De Nashville-verklaring is een van oorsprong Amerikaans manifest met leefregels voor christenen, waarin homoseksualiteit en transgenderisme expliciet worden veroordeeld. Begin deze maand zette een groep gereformeerden de Nederlandse vertaling online. Onder de ondertekenaars bevonden zich ook VU-medewerkers. Een storm van kritiek brak los. De VU nam snel en openlijk afstand van de discriminerende strekking, en hees de regenboogvlag.

Zijn er dan collega’s die ontkennen dat ze de verklaring hebben ondertekend?
“Het was een intern stuk van een werkgroep, ter voorbereiding op een studiedag. De opstellers hebben hem online gezet en er de namen van werkgroepleden en sympathisanten onder gezet, zonder dat te vragen. Dat heeft mijn oordeel toch wel veranderd.”

Niettemin was ook u onaangenaam verrast. Vanwaar die verbazing alom? Iedereen weet toch dat er mensen bestaan die zo denken?
“Sterker nog, niet alleen in SGP-kringen. Onder de Nashville-verklaring staan geen katholieke bisschoppen: dat hoeft ook niet, want die roepen dit al jaren. Ook onder Joden en moslims is het een gangbare visie. Maar wat mij wel verrast, is de buitengewoon harde en veroordelende toon van het document.”

En hoe reageert u daarop, als bestuurder?
“Er kwamen ongemeen felle reacties binnen, van mensen die aandringen op ontslag van medewerkers. Als bestuur hebben we wel de taak om de boel bij elkaar te houden. We hebben een verklaring op de website gezet: wij staan voor de vrijheid van meningsuiting, iedereen mag vinden wat hij of zij vindt. Dus ook de opstellers van de Nashville-verklaring. Diversiteit betekent dat je met elkaar van mening kunt verschillen, maar je moet er wel met elkaar over praten.”

Dus de VU zegt: iedereen mag vinden wat-ie vindt, maar we gaan wel een pittig gesprek met je voeren.
“Als een verklaring zo polariserend werkt, moet je er iets mee. Er zijn studenten die het signaal afgeven: ik ben homo, ik ben lesbienne, ben ik hier nog wel veilig? Onze gesprekken hebben niet tot doel om mensen van mening te laten veranderen, maar wel om de sociale veiligheid te waarborgen. We moeten samen kijken hoe je discussies kunt voeren waarin ieder inhoudelijk geluid mag worden geventileerd, maar waar we geen mensen verketteren of demoniseren.”

De Nashville-verklaring komt toch automatisch neer op verketteren?
“De vorm en toon van de verklaring hebben velen pijn gedaan. Maar in de pauzes van de colleges hoor ik er ook steun voor. Er zijn ook studenten en collega’s uit de conservatievere hoek die zich een kleine minderheid voelen, wier stem niet meer gehoord mag worden.”

Dus niet alleen homo’s en transgenders worden gedemoniseerd, ook de orthodoxe refo’s zelf.
“Precies. We moeten alle minderheden sociale veiligheid bieden. De VU staat voor inclusiviteit, dus we verschillen van mening met de opstellers van de Nashville-verklaring. Maar die zegt niets over de VU zelf. Ze zegt niet dat homo’s niet welkom zijn op de VU.”

Nee, ze zegt dat homo’s op de hele wereld niet welkom zijn…
“Ja, dus daar moeten we over in gesprek gaan.”

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.