Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

De Veni-onderzoeken waar iedereen op zit te wachten

Sorry, Natalia Goriounova, Priyanka Rao-Ruiz, James Weedon, Laurens Witter, Pepijn Brandon, Maria Tim, Steve van de Weijer en Wieneke Mokkink. Gefeliciteerd met je Venibeurs enzo. Maar jullie halen net niet de lijst van de Veni-onderzoeken waar dhr. A. Valvas om zit te springen. Hij weet zeker dat de beurs van (maximaal) 25000 euro helpt bij het verwerken van deze vreselijke afwijzing. Welke vijf van de veertien VU en VUmc-wetenschappers met een Veni-beurs haalden de lijst dan wel? 

Tuberculose

Een gedeelde eerste plek voor Susanna Commandeur en Alexander Speer van VUmc die de komende jaren apart onderzoek doen naar de tuberculosebacterie. Antibiotica-ondoordringbare harnassen? Vetbolletjes die door de bacterie als geheim wapen gebruikt worden? Deze onderzoeken klinken als een wetenschappelijk avontuur van Ant-Man. En die was al wetenschapper. Een extra wetenschappelijk avontuur voor Ant-man dus.

Voorkom uitbuiting

Benjamin Ferguson van filosofie gaat onderzoek doen naar het begrip fairness in de economie. De theorie die hij ontwikkelt, is te gebruiken om te beoordelen wanneer lage lonen te rechtvaardigen zijn en wanneer er sprake is van economische uitbuiting. Bijzonder toepasbaar als de nieuwe grote vestiging van Primark straks op het Damrak open gaat.

Slapend in therapie

Post-traumatische stress stoornis (PTSS) veroorzaakt vaak nachtmerries en flashbacks. Hein van Marle (VUmc) gaat onderzoeken of het manipuleren van deze traumagerelateerde herinneringen tijdens de slaap het behandeleffect kan vergroten. Al slapend trauma’s verwerken? Dat klinkt als een droomtherapie.

Nooit meer dikker worden

RELAPSE, DON’T DO IT! De chocoladeletters waarin Maartje van Stralen de titel van haar beursaanvraag gezet heeft, maakt duidelijk dat zij in elk geval gemotiveerd is voor haar onderzoek naar het voorkomen van nieuwe gewichtstoename bij mensen die net afgevallen zijn. Nu haar proefpersonen nog. 

Net zo slim als Einstein

Verder smacht iedereen naar de slimme manier waarop Benjamin Helmich-Paris (Theoretische chemie) bij computersimulaties voor zware elementen kwantummechanica met de relativiteitstheorie van Einstein combineert. Echt waar? Ehm, nee. Maar wie die kwantummechanica en Einstein laat vallen, komt gegarandeerd slim over. Een goed onderzoek om tussen neus en lippen door in de kroeg te noemen. Dat wordt de 1984 van George Orwell op wetenschappelijk gebied.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.