Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

De onbekende achterban van Abraham Kuyper

Elfduizend scans van 305.000 handtekeningen ontcijferen. Het was een buitengewoon grote klus, maar het is gelukt. Met behulp van 356 vrijwilligers zijn alle handtekeningen van een smeekschrift aan koning Willem III ten behoeve van protestants-christelijk onderwijs uit 1878 achterhaald.

De handtekeningen van deze protestantse Nederlanders geven een bijzondere inkijk in de achterban van Abraham Kuyper, oprichter van de VU. Nu is niet alleen bekend wie de grote voormannen van deze schoolstrijd waren, maar ook wie de gewone ‘kleine luyden’ waren die hier achter stonden. Het geeft een bijzonder inkijkje in dit volksdeel.

Niet alleen ouders

Fred van Lieburg, hoogleraar religiegeschiedenis, deed vorig jaar een oproep voor dit bijzondere project. Het duurde even, maar het resultaat is er ook naar. Volgende week is in Nijmegen een presentatie van het project.

Van Lieburg ontdekte om te beginnen dat veel ondertekenaars van het smeekschrift zelf geen kinderen in de schoolgaande leeftijd hadden. “Dat betekent dat het een breed gedragen doel was, niet alleen een actie van ouders met schoolkinderen.”

Boze vrouw

Het ontcijferen van alle handtekeningen kostte behoorlijk wat tijd. Vrijwilligers konden via de website velehanden.nl de namen ontcijferen. Elke krabbel werd door twee mensen bestudeerd en vervolgens ook door Van Lieburg en collega’s gecontroleerd. De drie meest actieve vrijwilligers worden volgende week ook in het zonnetje gezet. “Het was een gigantische klus. Een van de vrijwilligers schreef op de website dat zijn vrouw telkens vroeg of het ooit ophield.”

Katholieken in actie

Slecht nieuws voor die echtgenote: Van Lieburg is alweer bezig met een vervolgproject. Geïnspireerd door de protestanten kwam ook het katholieke volksdeel die zomer in actie. “Maar dat zijn maar 154.000 handtekeningen die ontcijferd moeten worden.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.