Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

De offline universiteit is hopeloos verouderd

Eén onderwerp hoor je niet in alle discussies over ‘de nieuwe universiteit’: online onderwijs. Terwijl je zou zeggen dat dat toch de toekomst is. Dat schrijft ook Sicco de Knecht, UvA-promovendus en lid van ReThink-UvA, in een opiniestuk op deze website.

‘De digitale revolutie neemt in alle hoeken van de economie een enorme vlucht, maar het lijkt erop dat de universiteit er langzaam achteraan waggelt’, vindt hij. ‘Zeker nu er zo veel meer kan met technologie, en de maatschappij complexer is dan ooit, wordt het tijd dat de universiteit zich gaat herontdekken.’

Online bijspijkeren

Als het aan De Knecht ligt wordt de universiteit een instituut waar iedereen van elke leeftijd online terecht kan voor intellectuele bijspijkering. Daarvoor is technologie nodig. En dat vereist ‘een omslag in het denken over wat onderwijs inhoudt; een transitie van pure kennisoverdracht naar mensen leren leren.’

Minder hiërarchie, minder starre curricula en meer creativiteit. Dat is de universiteit van de toekomst.

Lees het volledige opiniestuk De universiteit moet nu toch eens écht online.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.