Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
1 januari 2025

Wetenschap
& Onderwijs

Datawetenschappers helpen bij zoektocht naar beste coronabehandeling

Corona is een geheel nieuwe ziekte. Dat betekent ook dat we nog geen idee hebben wat nu de effectiefste behandeling is als mensen met corona op de intensive care belanden. Datawetenschappers van onder meer de VU gaan helpen om dat uit te zoeken.

Welke behandeling werkt het best bij welk type patiënt? Dat is kort gezegd de vraag die de datawetenschappers proberen op te lossen. De data komen van patiënten van verschillende intensive-careafdelingen van Nederland. “Gepseudonimiseerd, waardoor het risico op identificatie van een specifieke patiënt minimaal is”, zegt VU-informaticus Mark Hoogendoorn, die vanuit de VU met vijf andere datawetenschappers aan het project werkt.

De wetenschappers van de VU werken samen met die van andere universiteiten en onderzoekers bij een aantal bedrijven. Het project wordt geleid door het Amsterdam UMC. “Door met veel mensen tegelijk aan dit project te werken, hopen we heel snel tot resultaten te komen”, vertelt Hoogendoorn.

Hij hoopt binnen een paar dagen te kunnen beginnen met het uniform maken en opschonen van de data. Dan kan de analyse beginnen, waarbij gekeken wordt naar kenmerken van de patiënt zoals leeftijd, geslacht en eventuele andere ziektes. Daarnaast wordt er gekeken naar de medische behandeling: wat is er gedaan? Welke medicijnen zijn toegediend? Door die gegevens te combineren moet een beeld ontstaan wat bij welk type patiënt de meest effectieve behandeling is.

Binnen paar weken eerste conclusies

Een probleem is dat de dataset relatief klein is, veel kleiner dan de hoeveelheid gegevens waarmee datawetenschappers gewoonlijk werken. “Begrijp me niet verkeerd, elke patiënt is er een te veel, maar om statistiek op toe te passen zijn de gegevens van een paar honderd patiënten weinig”, legt Hoogendoorn uit. 
Om de artsen te helpen hoopt Hoogendoorn dat het lukt om al binnen één of twee weken de eerste conclusies klaar te hebben. “ Dat zullen eerst simpele inzichten zijn als welke behandeling wordt het vaakst toegepast en wanneer werkt die goed.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.