Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Conflict met Rusland is onvermijdelijk’

Het bestaan van de EU en de NAVO leiden onvermijdelijk tot strijd met Rusland, betoogt politicoloog Glenn Diesen, die gisteren promoveerde, in zijn proefschrift.

Sinds het einde van de Koude Oorlog hebben beide instanties een aanvallende houding tegenover Rusland gehad, bijvoorbeeld door een raketschild in Oost-Europa te bouwen zonder daar Moskou in te kennen. Rusland mag geen lid worden omdat het niet voldoet aan de criteria van een volwaardige democratie.

Beloning en straf

Daarbij lijden de EU en de NAVO volgens Diesen aan een vorm van ‘ideologisch fundamentalisme’. Ze behandelen Rusland als een leerling met beloningen en straf voor ‘goed’ en ‘fout’ gedrag.

Een situatie die onhoudbaar is voor een militaire grootmacht als Rusland en onvermijdelijk tot botsingen leidt, meent Diesen (bron: Kennislink).

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.