Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Computerprofessor Bal wint prijs

Hoogleraar computer science Henri Bal won 28 augustus de Euro-Par Achievement Award 2014. Bal is blij met de prijs die hij ‘een echt belangrijke award’ noemt.

Moeilijke problemen

Hij kreeg deze voor zijn bijdrage op het gebied van parallel processing waarbij een heleboel computers tegelijkertijd gebruikt worden om moeilijke problemen op te lossen. Dit komt van pas bij onder meer klimaatmodulering en het analyseren van satelietwaarnemingen.

Supercomputer

Ook werd Bal geroemd voor zijn bijdrage aan het Das-4 systeem: een supercomputer voor informaticaonderzoek en interactief gebruik die over verschillende computers in verschillende Nederlandse steden verspreid staat.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.