Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Commissie-Zwemmer gaat oeuvre Peter Nijkamp onderzoeken

De VU heeft een commissie benoemd die onderzoek zal doen naar de wijze waarop in het werk van Peter Nijkamp gebruik wordt gemaakt van eerder gepubliceerd werk van hemzelf, van hemzelf samen met co-auteurs en van anderen. De opdracht heeft betrekking op het gehele oeuvre van Nijkamp. De commissie bestaat uit Jaap Zwemmer (voorzitter, emeritus hoogleraar belastingrecht UvA), Jan Willem Gunning (hoogleraar ontwikkelingseconomie VU) en Rick Grobbee (universiteitshoogleraar Klinische Epidemiologie, Universiteit Utrecht).

Het begon met Kourtit

Nijkamps integriteit ligt onder vuur na beschuldigingen van plagiaat en zelfplagiaat, die recent door de Volkskrant en de NRC naar buiten zijn gebracht. Maar het begon al in mei vorig jaar, toen Nijkamps promovenda Kourtit op het laatste moment haar proefschrift moest terugtrekken, ook vanwege plagiaatbeschuldigingen.

Commissie-Drenth

De inderhaast ingestelde onderzoekscommissie-Drenth constateerde in november 2013 inderdaad tekortkomingen in Kourtits werk, en gaf haar de kans die recht te zetten om alsnog te kunnen promoveren. Maar voor haar promotor Nijkamp was daarmee de kous niet af.

Zelfplagiaat

Uit de samenvatting van het onderzoeksrapport van de commissie-Drenth, die in december online werd gezet, maakte de Volkskrant op dat ook Nijkamp zelf zich schuldig heeft gemaakt aan zelfplagiaat. Vervolgens deed wetenschapsjournalist Frank van Kolfschooten voor NRC een steekproef uit Nijkamps omvangrijke oeuvre, waarbij hij op diverse gevallen van plagiaat en zelfplagiaat meende te stuiten. Daarop besloot de VU een onderzoek in te stellen naar zijn volledige oeuvre.

Mediastilte

Nijkamp verkoos ondertussen, al dan niet vrijwillig, niet te willen reageren op de aantijgingen, in afwachting van het onderzoek naar zijn werk. Ook kranten als NRC en de Volkskrant konden bij hem daardoor geen wederhoor halen. Interviews wilde hij dus niet geven, ook niet aan Advalvas, maar begin deze week bood hij Advalvas wel een schriftelijk weerwoord aan. Omdat Nijkamp en zijn werk inmiddels al een week op vele krantenpagina’s onderwerp van discussie waren, en een persoonlijk interview met Nijkamp niet mogelijk bleek, koos Advalvas ervoor om dat weerwoord onverkort in het magazine te plaatsen.

Weerwoord

Op dat weerwoord van Nijkamp is ook weer uiteenlopend gereageerd. Sommige van zijn collega’s vinden het een overtuigende repliek, anderen betreuren het dat hij niet op alle aantijgingen ingaat en die dus ook niet allemaal heeft weerlegd. En journalist Frank van Kolfschooten heeft inmiddels alweer nieuwe beschuldigingen aangekondigd.

Advalvas zal op deze website de ontwikkelingen blijven volgen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.