Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Collegegeld van alle lerarenopleidingen fors omlaag

Niet alleen pabo-studenten krijgen een korting op het collegegeld in het tweede jaar. Die geldt ook voor studenten van alle andere lerarenopleidingen, zei minister Van Engelshoven vorige week tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting.

De coalitiepartijen hadden het al laten doorschemeren en de minister bevestigde het: alle toekomstige leraren krijgen korting op hun collegegeld in het tweede jaar.

Het collegegeld is ongeveer tweeduizend euro per jaar. In hun eerste studiejaar hoeven studenten vanaf september 2018 nog maar de helft daarvan te betalen, staan in de plannen van het nieuwe kabinet.

Duizend euro goedkoper

Alleen voor pabo-studenten zou die korting ook in het tweede jaar gelden, hadden de vier regeringspartijen afgesproken. Zo wilden ze meer studenten overhalen om leraar in het basisonderwijs te worden.

Maar er zijn ook elders veel leraren nodig. Vandaar dat Van Engelshoven deze maatregel nu uitbreidt naar andere lerarenopleidingen. Toekomstige leraren zijn dus duizend euro goedkoper uit dan hun medestudenten.

De halvering van het collegegeld is bedoeld om het onderwijs toegankelijker te maken. Tegelijkertijd verhoogt het kabinet de rente op studieleningen, zodat studenten er eigenlijk zelf voor betalen. Het is een sigaar uit eigen doos, stelt studentenorganisaties.

Armere gezinnen

SP-Kamerlid Frank Futselaar wilde weten hoe de minister daarover dacht. Die hogere rente treft toch vooral studenten uit armere gezinnen die noodgedwongen veel moeten lenen, terwijl de korting op het collegegeld ook rijkere studenten helpt die het helemaal niet nodig hebben?

Daar ging Van Engelshoven niet op in. Ze legde alleen uit dat oud-studenten naar draagkracht terugbetalen: verdienen ze niet genoeg, dan hoeven ze niet af te lossen. Ze hoeven zich dus geen zorgen te maken over hun lening.

Het omslagpunt ligt overigens bij een studieschuld van 16.500 euro. Vanaf dat bedrag betalen studenten meer dan duizend euro extra rente op hun studieschuld. Wie meer leent, betaalt de korting voor rijkere medestudenten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.