Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Collegegeld met 25 euro omhoog

Studeren wordt weer ietsje duurder. In studiejaar 2021-2022 gaat het collegegeld met 25 euro omhoog naar 2.168 euro.

Het is een kleinere verhoging dan vorig jaar, toen het collegegeld nog steeg met 60 euro. In 2014 ging het zelfs met 71 euro omhoog.

Het collegegeld wordt ieder jaar vastgesteld op basis van de ‘consumentenprijsindex’ van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze index geeft de prijsontwikkeling weer van goederen en diensten, zoals boodschappen, kleding, huur, benzine en verzekeringspremies.

collegegeld.jpg

Het is nog de vraag wat de invloed zal zijn van de ‘coronarecessie’. Vooralsnog waren de prijzen in mei 1,2 procent hoger dan vorig jaar, aldus het CBS.

Overigens liep ook de berekening van dat indexcijfer de afgelopen maanden net even anders. Zolang niemand naar het café, de kapper of op vakantie ging, konden hier immers ook geen prijzen van worden gemeten. Het CBS heeft daarom voor sommige situaties gekozen voor een schattingsmethode, legt het bureau uit op haar website.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.