Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

CIDI wil weten welke universiteitsmedewerkers Israëlboycot steunen

De Universiteit Leiden moet inzage geven in alle banden met organisaties die een boycot van Israël steunen, vindt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Het heeft een Woo-verzoek ingediend.

Welke medewerkers hebben contact met groeperingen als Students for Palestine, Scholars for Palestine, Nederlands Palestina Komitee en Plant een Olijfboom? Het CIDI wil het weten van de Universiteit Leiden.

Het CIDI wil ook inzage in alle samenwerkingsverbanden, uitwisselingscontracten en correspondentie van de afgelopen tien jaar met “organisaties, individuen en entiteiten” in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Rusland en China, “voor zover deze landen, volgens Human Rights Watch en Amnesty International, de mensenrechten schenden”.

Dubbele moraal

Het centrum doet een beroep op de Wet open overheid. Het Woo-verzoek is volgens het CIDI “ingegeven” door de oprichting van een ethische commissie die de banden van de Universiteit Leiden met Israëlische universiteiten onder de loep gaat nemen. Ook heeft de universiteit een uitwisselingsprogramma met twee Israëlische universiteiten bevroren.

Human Rights Watch en Amnesty wijzen consequent op schendingen van de mensenrechten in de oorlog in Gaza. Als de universiteit zich daar iets van aantrekt, is er volgens het CIDI sprake van een dubbele moraal.

De mensenrechten worden immers ook geschonden in China, Oman, Saoedi-Arabië en Turkije, waar de universiteit eveneens banden mee heeft. “Toch legt het College van Bestuur, mogelijk uit angst voor pro-Palestijnse actievoerders, alleen de samenwerkingsrelaties met Israelische instellingen tegen de meetlat.” (Het CIDI schrijft ‘Israel’ zonder trema.)

The Rights Forum

Eerder heeft The Rights Forum, een pro-Palestijnse mensenrechtenorganisatie, bij de Nederlandse universiteiten een Woo-verzoek ingediend om inzicht te krijgen in de banden met organisaties die “steun voor de staat Israël propageren”. Daartoe behoort ook het CIDI. Bij negen universiteiten loopt deze procedure nog.

Dat verzoek ging overigens niet om de contacten van individuele medewerkers, maar om institutionele banden. Het verzoek van het CIDI gaat verder. Het centrum vraagt om “alle relaties van medewerkers” en “correspondentie met individuen”.

Het is afwachten of het CIDI alles krijgt wat het vraagt. In de Woo zijn diverse uitzonderingsgronden opgenomen, waaronder “de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer”.

3 reacties

  1. Good God. Really? This group cannot be Jewish. Any person familiar with the Holocaust would know this was exactly what the Nazis did. The only person publicly listed as a board member of the CIDI is not Jewish, which makes me wonder if this isn’t an extremist organization made up of people who want to give the Jewish community a black eye. What will they do with the information? Harrass the university professors? Burn their books? It is one thing to ask for institutions connections, another to try and silence academics. One more extreme right movement attacking the intelligentsia. And they are victimizing the Jewish community to do so. Shame on them for using Hitler’s tactics to intimidate good people who fight for human rights for all people. The lessons of the Holocaust have us human rights and now they are trying to silence the human rights all the victims gave their lives to bring to fruition. 🤢

  2. Het genocide steunende en apartheid ontkennende Centrum Indoctrinatie Desinformatie ‘Israël’ heeft hier geen enkel belang bij maar is er alleen maar op uit op misplaatste propaganda en framing. Maar goed, het is hun recht.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.