Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 september 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Buitenlanders komen excelleren aan de VU

“Je zult hoge cijfers moeten halen. We verwachten dat jullie uiteindelijk bij de besten van jullie jaar behoren”, aldus rector Lex Bouter in zijn welkomstwoord tot de excellente buitenlandse studenten die op 2 oktober op de VU-campus arriveerden.

De studenten zijn hier naartoe gehaald in het kader van het VU Fellowship Programme (VUFP).  Dat voorziet in een beurs die het collegegeld en een klein deel van de studiekosten dekt. De studenten, waarvan 35 procent van buiten de EU komt, kijken elkaar bij het horen van Bouter nerveus aan. Maar gezien hun eerdere studieresultaten hoeven ze zich geen zorgen te maken. Ze zijn gekozen omdat ze tot de beste vijf tot 10 procent van hun klas behoren.

Facebook-foto’s

Het VUFP hoopt dat de studenten door het jaar heen met elkaar in contact blijven. “Daarom hebben we een Facebook-groep opgericht, en versturen we een aantal keer per jaar nieuwsbrieven,” vertelt Esmee Paques, beleidsmedewerker bij het Bureau Internationalisering.

In het auditorium worden op een groot scherm Facebook-foto’s geprojecteerd die de studenten hebben ingestuurd. Paques: “We hebben de studenten gevraagd een foto in te sturen van zichzelf met de tekst “I like VU University Amsterdam”. De Italiaan Andre is zover gegaan om de tekst op zijn achterhoofd te scheren. De maker van de leukste foto, een Bhutaanse die te zien is tussen de karakteristieke Bhutaanse bergen, won een iPad.

Paques: “Je ziet dat social media een steeds belangrijkere rol gaat spelen. Met 15.000 mensen die de foto’s hebben ‘geliked’ was het een succes. Het heeft ook geholpen de studenten naar de VU-site te krijgen.”

VU populair

Volgens Harriet van Daal, hoofd Bureau Internationalisering, is de VU in trek bij internationale studenten.  “We hebben honderden aanmeldingen ontvangen. Het aantal studenten dat in aanmerking kwam oversteeg het aantal beschikbare plaatsen. Daardoor zitten we hier nu met een hele speciale groep.”

De Litouwse MBA-student Stefan (22) is blij te zijn uitgekozen. “De Nederlandse universiteiten hebben in het buitenland een goede naam. Het onderwijs is hier strakker georganiseerd dan elders. Bovendien is er op de VU meer aandacht voor onderzoeksgericht onderwijs.”

Museumjaarkaart

Bouter drukt de studenten op het hart vooral ook van Amsterdam te genieten. “Laat je verrassen door de historische gebouwen. Ik vind het zelf soms jammer dat ik hier zo lang woon, omdat ik dan niet meer met de ogen van een nieuwkomer naar deze prachtige stad kan kijken. Bezoek vooral de musea, die zijn eindelijk weer open.” Als er bekend wordt gemaakt dat de studenten een museumjaarkaart krijgen volgt er een enthousiast geroezemoes door de zaal.

Deel van het speciale welkom is de toespraak van burgemeester Van der Laan. Hij hoopt dat Amsterdam de toegangspoort wordt voor buitenlandse investeerders tot de 500 miljoen Europese consumenten. Van Daal bevestigt het belang van de studenten voor de stad Amsterdam: “De gemeente wil dit soort toekomstige hoogopgeleide professionals hier graag houden, dat helpt bij het aantrekken van bedrijven op de Zuidas. Daar heb je als VU ook een verantwoordelijkheid in.”

Nederlandse taal

De Indiër Ram (24), master Oncology, geeft aan best in Amsterdam te willen blijven. “Het  internationale karakter van Amsterdam trekt mij vooral. Dat merk je ook op Uilenstede waar ik net ben komen wonen. Aan de eettafel is het er soms net de United Nations.’ Maar hij ziet ook moeilijkheden om zich hier te vestigen. ‘De grootste barrière is de taal. Al vind je een Engelstalige baan, je wilt je toch ook onder de Nederlanders begeven.”

Careerevent

Bureau Internationalisering helpt de studenten tijdens hun studie contact te leggen met het Nederlandse werkveld. In mei organiseren ze een career event waar praktijkgerichte workshops zullen worden gegeven. Van Daal: “We zullen de studenten informeren over wat voor CV een Nederlandse werkgever verwacht. Daarnaast geven we onder meer inlichtingen over hoe het met een verblijfsvergunning zit.”

Paques: ”Uit de international student barometer is gebleken dat internationale studenten graag geïnformeerd worden over carrièremogelijkheden in Nederland. Ze hebben dus de wil om zich hier te vestigen.” Van Daal: “Het zou zonde zijn om al die investering en kennis te laten weglopen als je kijkt naar wat Nederland als kennismaatschappij nodig heeft.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.